ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θρήνος στην Ιαπωνία: Πέθανε ο πρώτος Γκοτζίλα της χώρας (vid)

Θρήνος στην Ιαπωνία: Πέθανε ο πρώτος Γκοτζίλα της χώρας (vid)

Το μυθικό τέρας που όρισε την Ιαπωνική κουλτούρα παλεύοντας εναντίον και μετά υπέρ της ανθρωπότητας, ο μεταλλαγμένος Γκοτζίλα που για δεκαετίες υπενθυμίζει τον εφιάλτη της πυρηνικής ενέργειας από σήμερα θρηνεί για το θάνατο του Χαρούο Νακατζίμα, του ηθοποιού που τον έφερε πρώτος στην οθόνη.

Ο Νακατζίμα που πάντα χαμογελαστός φορούσε το κοστούμι από καουτσούκ για να υποδυθεί τον εφιάλτη που κατέστρεφε τις πόλεις της Ιαπωνίας με την τεράστια ουρά του, πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών ανακοίνωσε η κινηματογραφική εταιρία Toho.

Ο Χαρούο Νακατζίμα, που φόρεσε το γνωστό δυσκίνητο κοστούμι του τέρατος, το οποίο αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας ύστερα από τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου στην αυθεντική ταινία "Godzilla" του 1954, πέθανε από πνευμονία.

Το πρώτο κοστούμι ζύγιζε 100 κιλά και ήταν τόσο δύσκολο να αναπνεύσει κανείς ώστε είχε προσαρτηθεί σε αυτό ένας σωλήνας οξυγόνου, είχε δηλώσει ο Νακατζίμα στο παρελθόν. Έπαιξε το τέρας σε 12 ταινίες, έως το 1972.

Haruo Nakajima Godzilla

Ο πρώτος Γκοτζίλα – το όνομά του είναι ένας συνδυασμός του "γορίλα" και της ιαπωνικής λέξης για φάλαινες – συμβόλιζε τα πυρηνικά όπλα καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 10 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς και τη δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ, που μόλις είχαν πραγματοποιήσει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι, επιμολύνοντας ένα σκάφος με Ιάπωνες ψαράδες.

Η πιο πρόσφατη ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκοτζίλα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016.

1200px Gojira 1954 Japanese poster

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ