ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νταϊάνα: Ο Χάρι υπερασπίζεται Κάρολο & Ελισάβετ στο BBC

Νταϊάνα: Ο Χάρι υπερασπίζεται Κάρολο & Ελισάβετ στο BBC

Η Νταϊάνα Σπένσερ, η πριγκίπισσα του λαού της Βρετανίας δεν θα σταματήσει να στοιχειώνει την οθόνη και την πατρίδα της με την εικόνα της, τις ευκολίες και τις δυσκολίες μιας ζωής τραγικά δραματικής.

Σε ακόμη ένα ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από τον αναπάντεχο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο Βενιαμίν της οικογένειας, ο πρίγκιπας Χάρι, υπερασπίζεται τον πατέρα του και διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο για τη γονεϊκή φροντίδα και τον τρόπο που στήριξε τον ίδιο και τον αδελφό του Ουίλιαμ τις ημέρες του πένθους μετά το τραγικό δυστύχημα.

Το ντοκιμαντέρ "Νταϊάνα, 7 ημέρες", αφηγείται τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο της πριγκίπισσας, τον Αύγουστο του 1997. Η Νταϊάνα σκοτώθηκε μαζί με τον σύντροφό της, τον Ντόντι αλ Φαγιέντ, σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι.

Τα παιδιά της, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι που τότε ήταν 15 και 12 ετών, μίλησαν για πρώτη φορά για τον θάνατό της σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον Ιούλιο. Κανείς τους όμως δεν αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε ο πατέρας τους την εποχή εκείνη.

Στάθηκε δίπλα μας" είπε ο Χάρι για τον Κάρολο σε αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC. "Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα για έναν γονιό είναι να πει στο παιδί του ότι ο άλλος γονιός πέθανε", πρόσθεσε.

Μετά τον θάνατο της Νταϊάνας, η βασιλική οικογένεια δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στην πριγκίπισσα η οποία, εκτός από τον αγώνα της για να προσαρμοστεί στον νέο ρόλο της, είχε να αντιμετωπίσει και την απιστία του συζύγου της.

Κάποιοι ενοχλήθηκαν επίσης από το γεγονός ότι οι νεαροί πρίγκιπες αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν πεζή το φέρετρο της μητέρας τους ενώ περνούσε από τους δρόμους του Λονδίνου, εν μέσω του πλήθους που θρηνούσε. Μάλιστα ο αδελφός της, ο κόμης Τσαρλς Σπένσερ, χαρακτήρισε "παράξενη και σκληρή" την απόφαση αυτή.

Ο ίδιος ο Χάρι είχε δηλώσει στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek τον Ιούνιο ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να το βιώσει αυτό "υπό οποιεσδήποτε συνθήκες".

Επανερχόμενος όμως στο θέμα, είπε στο BBC ότι πλέον τον χαροποιεί το γεγονός ότι συμμετείχε κατ' αυτόν τον τρόπο στην κηδεία της μητέρας του. Ο αδελφός του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, έχει δηλώσει ότι ήταν καθήκον τους να συμμετάσχουν και ότι η απόφαση που είχε ληφθεί τότε ήταν "συλλογική".

Ο πρίγκιπας υπερασπίστηκε επίσης τη γιαγιά του, την βασίλισσα Ελισάβετ, που είχε αποφασίσει να αποτραβηχθεί η οικογένεια σε ένα απομονωμένο κάστρο στη Σκωτία μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό τους δόθηκε η ευκαιρία να θρηνήσουν.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από το BBC το βράδυ της Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ