ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τυφώνας Ίρμα: Γιατί ο Ρόμπερτ ντε Νίρο θέλει να σώσει τον "παράδεισο" της Μπαρμπούντα

Τυφώνας Ίρμα: Γιατί ο Ρόμπερτ ντε Νίρο θέλει να σώσει τον "παράδεισο" της Μπαρμπούντα

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο δεν είναι μόνο ηθοποιός. Ως επιχειρηματίας της leisure, τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της εστίασης, ο ντε Νίρο έχει επενδύσει στην Καραϊβική και η Ίρμα έδωσε αφορμή στον star να μιλήσει για επιτακτική ανάγκη διάσωσης ενός "χαμένου παράδεισου". 

Τη Δευτέρα ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός πήγε στα Ηνωμένα Έθνη για να απευθύνει έκκληση σε χώρες και οργανισμούς να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του νησιού και να εξασφαλίσουν ότι "ο παράδεισος δεν χάθηκε".

"Μια άθικτη ομορφιά, ένας παράδεισος που έχουμε βρει" αποκάλεσε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο τη νήσο Μπαρμπούντα στην Καραϊβική αναφερόμενος στις επισκέψεις του στο παρελθόν που τον έπεισαν να επενδύσει στις φυσικές ομορφιές της.

Το νησί της Καραϊβικής καταστράφηκε από τον ισχυρότερο τυφώνα στην ιστορία, την Ίρμα με τον ντε Νίρο να επισημαίνει ότι "έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση, μια ολόκληρο νήσο κατεστραμμένη".

Ο κυκλώνας προξένησε ζημιές - ή κατάστρεψε - στο 90% των υποδομών της Μπαρμπούντα, στην οποία ζουν περίπου 1.500 και στην οποία φιλοξενείται θέρετρο του οποίου συνιδιοκτήτης είναι ο ντε Νίρο.

"Για πρώτη φορά σήμερα εδώ και τρεις αιώνες δεν υπάρχει ούτε ένας που ζει στην Μπαρμπούντα" δήλωσε, στη συνάντηση, ο γενικός κυβερνήτης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ρόντνεϊ Ουίλιαμς καθώς όλος ο πληθυσμός της νήσου έχει μετεγκατασταθεί στην Αντίγκουα.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους" προέτρεψε ο ντε Νίρο. "Ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κάτοικοι της Μπαρμούντα πρέπει να συμμετέχουν, οι οικίες τους να επιδιορθωθούν και να είναι πιο στέρεες, να ξαναχτιστούν πιο ανθεκτικές, καινούργια σπίτια μεγαλύτερης αντοχής. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες, την ηλεκτροδότηση, το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, την φαρμακευτική περίθαλψη, τα ζώα".

Η Εδέμ της Νταϊάνα

diana2

Στο παρελθόν η νήσος είχε φιλοξενήσει κοσμοπολίτες και star. Από τη Νταϊάνα στον πρώην αρραβωνιαστικό της Μαράια Κάρεϊ, τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Τζέιμς Πάκερ και συνέταιρο του ντε Νίρο στις τουριστικές επιχειρήσεις του, το πολυτελές θέρετρο K Club φιλοξένησε πολλούς.

Ο ντε Νίρο θέλησε να επαναλειτουργήσει το θέρετρο με τις ευλογίες των τοπικών αρχών -όχι όμως και των 300 από τους 1.500 κατοίκους της Μπαρμπούντα που από το 2015, όταν και τα επενδυτικά σχέδια του ντε Νίρο αποκαλύφθηκαν, κινήθηκαν εναντίον του.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph μέρος της κοινότητας στη Μπαρμπούντα έχει προσφύγει κατά της απόφασης για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολική και αντισυνταγματική η παραχώρηση επιπλέον 300 στρεμμάτων για την ανάπλαση του χώρου που ζητάνε οι επενδυτές.

Το σχετικό έγγραφο κατέθεσε ο κάτοικος του νησιού Μακένζι Φρανκ, ο οποίος και ηγείται της ομάδας διαμαρτυρίας, η οποία ονομάζεται Λαϊκό Κίνημα της Μπαρμπούντα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "κανείς δεν αντιτίθεται στην επαναλειτουργία του K Club, αλλά ζητάνε επιπλέον έκταση. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία διακυβεύονται".

Όπως δήλωσε ο Μακένζι Φρανκ η συμφωνία προβλέπει ο Ντε Νίρο και η εταιρία εκμετάλλευσης θα διαθέσουν 6,2 εκατ. δολάρια για την μίσθωση του θέρετρου για 198 χρόνια. "Είναι μια εξευτελιστική τιμή για τον παράδεισο" κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ