ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

410.000 δολάρια πρόστιμο σε blogger που υποδύθηκε την καρκινοπαθή

410.000 δολάρια πρόστιμο σε blogger που υποδύθηκε την καρκινοπαθή

Επίλογος δόθηκε σε δικαστική αίθουσα της Μελβούρνης στην πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης από την wellness blogger Μπελ Γκίμπσον. Η 25χρονη που υποδύθηκε την καρκινοπαθή καλείται να πληρώσει $410,000 δολάρια για εξαπάτηση καταναλωτών με ψεύτικες υποσχέσεις για φιλανθρωπικές δωρεές.

Όλα ξεκίνησαν περίπου επτά χρόνια πριν, όταν η Γκίμπσον, blogger από την Αυσταλία αποφάσισε να υποδυθεί ότι "νίκησε τον καρκίνο" προσέχοντας τη διατροφή και το lifestyle της.

Η Γκίμπσον εμπορεύτηκε την "αυτοσχέδια θεραπεία της" μοσχοπουλώντας το ψέμα της με εφαρμογή (app) για smartphones, κοροιδεύοντας ακόμη και την Apple που συνεργάστηκε μαζί της προκειμένου να είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της και για το Apple Watch.

Παριστάνοντας ότι νίκησε την ασθένεια η Γκίμπσον θησαύριζε προσβάλλοντας και κοροιδεύοντας τους πάντες ισχυριζόμενη ότι αν και είχε διαγνωστεί με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, η "αγιουβερδική μέθοδο ιατρικής" που ακολούθησε σε συνδυασμό με οξυγονοθεραπεία και διατροφή ελεύθερη από γλουτένη και επεξεργασμένη ζάχαρη την έσωσαν.

Σήμερα το επαίσχυντο ψέμα της τιμωρείται καθώς οι δικαστικές αρχές της Αυστραλίας την έκριναν ένοχη για παραπλάνηση του κοινού.

Ο συνήγορος του καταναλωτή της πολιτείας Βικτόρια προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της Γκίμπσον και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δικαίωσε την υπηρεσία κρίνοντας ότι η Γκίμπσον προέβη σε "παραπλανητικές" ενέργειες καθώς προώθησε το βιβλίο της και την εφαρμογή για κινητά με ψευδείς ισχυρισμούς.

Ψέμα και προσβολή

"Η κυρία Γκίμπσον σκοπίμως εκμεταλλεύθηκε την επιθυμία μελών της αυστραλιανής κοινότητας να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς", ανέφερε στην απόφασή της η δικαστής Ντέμπρα Μόρτιμερ.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο η Γκίμπσον να "υπέφερε από αυταπάτες σε σχέση με την κατάσταση της υγείας της" καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν πίστευε στ΄αλήθεια ότι πάσχει από καρκίνο. "Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι λογικοί πάντα", δήλωσε.

Το βιβλίο με τίτλο "The Whole Pantry" περιέχει 80 συνταγές κυρίως φυτικές που υποτίθεται ότι εμπνεύστηκε η συγγραφέας μέσα από τη μάχη της με τον καρκίνο.

Η απάτη της Γκίμπσον άρχισε να αποκαλύπτεται όταν έγινε γνωστό στις αρχές του 2015 ότι δεν προχώρησε στη δωρεά 300.000 δολαρίων Αυστραλίας από τα κέρδη των πωλήσεων του βιβλίου σε φιλανθρωπική οργάνωση όπως είχε δεσμευτεί, με αποτέλεσμα φίλοι της να αμφισβητούν τα περί ασθένειάς της μέσω των ΜΜΕ.

Το 2013 η 25χρονη Μπελ Γκίμπσον κυκλοφόρησε ένα δημοφιλές βιβλίο με συνταγές μαγειρικής και μια εφαρμογή για smartphone λέγοντας ότι είχε ξεπεράσει τη νόσο μέσω εναλλακτικών θεραπειών όπως η αγιουρβέδα και μια δίαιτα χωρίς προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και επεξεργασμένη ζάχαρη.

Το 2015 παραδέχτηκε η ίδια σε αυστραλιανό περιοδικό ότι η διάγνωση ήταν μια ιδέα της για να κερδίσει χρήμα πουλώντας ελπίδα.

bellecard1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ