STYLE

To φέριμποτ που μεταμορφώθηκε σε μια πλωτή βίλα 450 τόνων

To φέριμποτ που μεταμορφώθηκε σε μια πλωτή βίλα 450 τόνων
Pernille Loof and Thomas Loof

Στο τελευταίο τεύχος του Architectural Digest (AD), ο Δανός αρχιτέκτονας Μπιάρκε Ίνγκελς, θυμήθηκε ότι ενώ βρισκόταν σε μία τηλεδιάσκεψη στο σπίτι της οικογένειάς του -το οποίο τυχαίνει να είναι ένα φέριμποτ 450 τόνων δεμένο στην Κοπεγχάγη- ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της γραμμής τον ρώτησε αν βρισκόταν σε διαστημόπλοιο.

«Κάποιοι άνθρωποι με προειδοποίησαν ότι η ζωή σε ένα πλωτό σπίτι είναι ταυτόχρονα το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα», δήλωσε ο Μπιάρκε Ίνγκελς σε συνέντευξή του στο περιοδικό, η οποία θα κυκλοφορήσει στο τεύχος του Νοεμβρίου.

Ο 46χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει σχεδιάσει σημαντικά κτήρια σε όλον τον κόσμο, από τη χώρα καταγωγής του την Δανία μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα -είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των ουρανοξυστών που αντικατέστησαν τους Δίδυμους Πύργους- κάλεσε το περιοδικό σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής να δει το εσωτερικό του πλωτού σπιτιού του, το οποίο μοιράζεται με τη σύζυγό του, αρχιτέκτονα Ρουτ Οτέρο, και τον σχεδόν 2χρονο γιο τους, τον Ντάργουιν.

To 2005, το Bjarke Ingels Group (ή BIG), υιοθέτησε μια ρεαλιστική προσέγγιση στην τρομακτική δουλειά της ανακαίνισης του πλοίου, μήκος 38,4 μέτρων. «Είναι ένα σκάφος, οπότε πρέπει να είναι συμμετρικό», είπε ο Ίνγκελς. «Κομμάτι του έργου ήταν η αποκατάσταση αυτής της συμμετρίας και στους δύο άξονες.»

Το ριζικά ανακαινισμένο σπίτι είναι τώρα μοντέρνο, ζεστό και φιλόξενο, κάτι που απέχει πολύ από την προηγούμενη χρήση του ως εμπορικό φέριμποτ, και είναι αγκυροβολημένο κοντά στο Refshaleøen. Αυτή η πρώην βιομηχανική περιοχή έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στον Ίνγκελς, ο οποίος σχεδίασε ένα πρότζεκτ στεγαστικής ανάπλασης, το Urban Rigger, καθώς και τη νέα στέγη για το Noma, το βραβευμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin, όπου τα τραπέζια κλείνονται μήνες νωρίτερα.

Όταν ο Ίνγκελς και η Οτέρο αγόρασαν το παροπλισμένο φέριμποτ το 2016, σύντομα συνειδητοποίησαν το τεράστιο καθήκον τους. «Το να ζεις σε μια βάρκα είναι μια καμπύλη μάθησης» είπε η Οτέρο.

Και παρόλο που το ζευγάρι πέρασε τον πρώτο του χειμώνα με διακοπτόμενη λειτουργία θέρμανσης και τρεχούμενου νερού, πράγμα που σήμαινε ότι μερικές φορές έπρεπε να καταφύγουν σε εμφιαλωμένο νερό για να κάνουν μπάνιο πριν από τις συναντήσεις τους με πελάτες, τόσο ο Ingels όσο και η Otero λάτρεψαν την καταπληκτική θέα. «Έχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κοπεγχάγης όλο σε μια ματιά», δήλωσε ο Ίνγκελς. «Κοιτάς ανατολικά και μπορείς να δεις τον ήλιο να ανατέλλει. Κοιτάς δυτικά και μπορείς να δεις τον ήλιο να δύει πάνω από το παλάτι της βασίλισσας.»

Ζωή στο πλοίο

Ο Ίνγκελς πίστευε από καιρό πως η πλωτή αρχιτεκτονική είναι το μέλλον της ανάπτυξης των πόλεων. Το 2019, η εταιρεία του BIG παρουσίασε την Oceanix City, ένα όραμα για μια κοινότητα με 10.000 κατοίκους που θα ζουν σε σε εξαγωνικές πλατφόρμες δεμένες στον βυθό. «Είναι η πιο ανθεκτική αρχιτεκτονική», είπε στο AD. «Καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, το ίδιο θα κάνουν και τα πλωτά σπίτια.»

Οι εσωτερικοί χώροι του πλωτού σπιτιού είναι μια σύνθεση πρωτότυπων ναυτικών χαρακτηριστικών, αντικειμένων που σχεδιάστηκαν από τον Ίνγκελς και άλλους καθώς και αναμνηστικών από τα ταξίδια του ζευγαριού.

Στο ανώτερο επίπεδο του σκάφους, υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι με εκπληκτική θέα στο λιμάνι της πόλης. Το γαλήνιο δωμάτιο διαθέτει ένα κρεμαστό τζάκι, το οποίο πλαισιώνεται από έναν μεγάλο καναπέ που σχεδιάστηκε από την Kibisi, μια εταιρία της οποίας συνιδρυτής είναι ο Ίνγκελς. Στην άλλη πλευρά του πλοίου υπάρχει μια ανοιχτή κουζίνα με ντουλάπια φτιαγμένα από μασίφ ξύλο βελανιδιάς και ένα τραπέζι από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Luca Cipelletti.

Κάτω από το κατάστρωμα βρίσκεται ένα από τα πιο εκθαμβωτικά δωμάτια του πλωτού σπιτιού. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος παιχνιδιού έχει μίνιμαλ αισθητική και η κυματοειδής μορφή του είναι αποκλειστικά βαμμένη σε λευκό χρώμα. Στη συνέχεια, αυτός ο κενός καμβάς στολίστηκε με πολύχρωμες υφές, όπως χειροποίητα πουφ και μαξιλάρια που αγοράστηκαν σε ένα ταξίδι στο Κέιπ Τάουν.

Το ενδιαφέρον της οικογένειας για την θάλασσα είναι τόσο φανερό που η πρώτη λέξη του γιου του ζευγαριού ήταν «agua» -νερό στα ισπανικά.

Ferry transformed into a 450-ton floating mansion for Danish architect's family

ΔΗΜΟΦΙΛΗ