Zino Davidoff: Πώς το πάθος για ποιότητα και η αφοσίωση στην τελειότητα δημιούργησαν έναν θρύλο
STYLE

Zino Davidoff: Πώς το πάθος για ποιότητα και η αφοσίωση στην τελειότητα δημιούργησαν έναν θρύλο

Πάθος και αφοσίωση. Δύο λέξεις με μεγάλη αξία σε κάθε τομέα της ζωής μας, τις οποίες συχνά ξεχνάμε ή δεν λαμβάνουμε υπόψη μας. Διαβάζοντας, λοιπόν, για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες τη βιογραφία του Zino Davidoff, μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ ξανά τον καταλυτικό ρόλο που το πάθος και η αφοσίωση μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη των στόχων μας και δη, στην επιτυχία μας, τόσο την επαγγελματική, όσο και την προσωπική.

Στην περίπτωση του «βασιλιά του καπνού» και ιδρυτή του ομώνυμου, παγκοσμίους φήμης brand, οι δύο αυτές λέξεις κατάφεραν να οδηγήσουν τον Zino Davidoff από το Κίεβο στην «κορυφή» του κόσμου και να καταστήσουν το όνομά του συνώνυμο της υψηλής ποιότητας. Η ιστορία του είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστική και μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μία πολύτιμη «πηγή» έμπνευσης για τον καθένα μας σήμερα, ακόμη και αν έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από τότε που ο Zino Davidoff ήρθε στη ζωή. Ας την ανακαλύψουμε, λοιπόν.

Ο πρόσφυγας από το Κίεβο που έγινε θρύλος

Για τον Zino Davidoff η ζωή δεν ήταν πάντα εύκολη. Αρκεί να διαβάσει κάποιος για τα πρώτα χρόνια της ζωής του για να αντιληφθεί ότι ο δρόμος του προς την επιτυχία, ήταν γεμάτος εμπόδια και προκλήσεις. Γόνος μιας οικογένειας εβραίων καπνοπωλών, ο Zino Davidoff γεννήθηκε ουσιαστικά μέσα στον καπνό. Ήρθε στον κόσμο τον Μάρτιο του 1906, σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Κίεβο, ωστόσο, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα, πέντε χρόνια μετά τη γέννηση του Zino. «To έσκασα από τη Ρωσία μέσα σε ένα σκεπασμένο βαγόνι», θα γράψει αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Davidoff, η οικογένειά του οποίου σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την οργή των Ρώσων αντικαθεστωτικών, βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από τις ξύλινες σανίδες του σπιτιού της, εκεί όπου ο πατέρας της οικογένειάς φυλούσε τα ακατέργαστα φύλλα καπνού που αγόραζε.

Έπειτα από ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στη Γενεύη, εκεί όπου ο πατέρας του Zino Davidoff άνοιξε ένα καπνοπωλείο. Ήταν εκεί όπου ο Zino έμαθε να καθαρίζει, να αξιολογεί και να ταξινομεί τα καπνά, δίνοντας έμφαση την ποιότητά τους. Ωστόσο, την τέχνη του καπνού την έμαθε από πρώτο χέρι στην Κούβα, εκεί όπου ταξίδεψε όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη μέση και μαζί με αυτές, τις ανέσεις της Γενεύης, για να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για το μεγάλο του πάθος: Τον καπνό.

Με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του και φορώντας το αγαπημένο του σακάκι, ο Zino μπήκε σε ένα πλοίο και ταξίδεψε στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κούβα.

Αφού εργάστηκε σε φυτείες και εργοστάσια καπνού, έπειτα από πέντε χρόνια επέστρεψε στη Γενεύη και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία μάλιστα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεγαλώσει και να εξελίξει, χάρη στις γνώσεις και την τεχνογνωσία που απέκτησε στο ταξίδι του. Αποδείχθηκε δε και πρωτοπόρος στον τομέα του, μιας και η ιδέα του να δημιουργήσει ένα ειδικό κελάρι στο καπνοπωλείο του, προκειμένου να διατηρεί την ποιότητα των προϊόντων καπνού του αναλλοίωτη, αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο του πρώτου υγραντήρα καπνού!

Οι καινοτόμες ιδέες του, η αφοσίωσή του στην εργασία του και το πάθος του για ποιότητα και υπεροχή, έκαναν το κατάστημά του ευρέως γνωστή στην Ελβετία και εν συνεχεία, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ώθησε τον Zino να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Παρά την επιτυχία του, ωστόσο, ο Davidoff συνέχιζε να επισκέπτεται συχνά τα καταστήματά του, ώστε να έρχεται ο ίδιος σε επαφή με τους πελάτες του και να ακούει τις επιθυμίες ή ακόμη και τους προβληματισμούς τους.

O Zino Davidoff το 1981 έξω από το κατάστημά του στη Γενεύη


Ήθελε να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε σε εκείνους, ώστε να παραμένουν ικανοποιημένοι και φυσικά, πιστοί στα προϊόντα του. Έτσι, παρέμεινε αφοσιωμένος σε εκείνους μέχρι το τέλος της -ομολογουμένως συναρπαστικής- ζωής του το 1994 και εκείνοι, σε αυτόν.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, λοιπόν, τα προϊόντα Davidoff έγιναν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο και όπως τότε, έτσι και σήμερα, είναι συνώνυμα της ποιότητας και της καπνιστικής απόλαυσης, συνιστώντας premium επιλογές, ακόμη και για τα πλέον απαιτητικά γούστα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, ωστόσο, αν ο Zino Davidoff δεν ήταν απολύτως αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε, αν δεν είχε μείνει πιστός στις αξίες του, αν δεν έβαζε πάντα την ποιότητα σε πρώτο πλάνο, αν δεν είχε πάθος για τον καπνό και δη, αν δεν είχε αφήσει το πάθος του να τον καθοδηγήσει στη ζωή.

Το πάθος και η αφοσίωση μετέτρεψαν ένα μικρό προσφυγόπουλο από το Κίεβο σε έναν θρύλο και έκαναν το όνομά του γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Κοσμοπολίτης, λάτρης της καλής ζωής, αλλά πάνω από όλα της ποιότητας, ο Zino Davidoff αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρο. Φεύγοντας από τη ζωή, άφησε πίσω του μία πλούσια κληρονομία, μια μεγάλη ιστορία και ένα όνομα που είναι συνώνυμο της ποιότητας. Κυρίως όμως, κατάφερε να αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί «πηγή» έμπνευσης, τόσο για τους ανταγωνιστές και τους συνεχιστές του, όσο και για όλους εμάς.