STYLE

Château de la Croë: Η πολύπαθη βίλα του Αμπράμοβιτς που κατασχέθηκε, ο Ωνάσης και ο Νιάρχος

Château de la Croë: Η πολύπαθη βίλα του Αμπράμοβιτς που κατασχέθηκε, ο Ωνάσης και ο Νιάρχος
ΑP Photo

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς τα οποία κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων που επέβαλε η ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι και το Château de la Croë, η βίλα του στην Κυανή Ακτή.

Αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ (κατ' εκτίμηση), η βίλα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή και πανάκριβη, αλλά και ιστορικής σημασίας, καθώς πριν βρεθεί στα χέρια του Αμπράμοβιτς είχε περάσει από πολλά και πολύ διασημότερα απ' αυτόν. Μεταξύ των οποίων, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος.

Το Château de la Croë σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αρμάν Αλομπέρ Ρατό και χτίστυηκε το 1927 για λογαριασμό του σερ Πόμερέϊ Μπάρτον, Βρετανου μεγιστάνα του Τύπου.

Ο έκπτωτος βασιλιάς

Το 1938, τη βίλα νοικιάζει ο Εδουάρδος Η', Δούκας του Ουίνδσορ πλέον, μετά την παραίτησή του από το βρετανικό θρόνο και εγκαθίσταται εδώ με τη σύζυγό του, την Αμερικανίδα Ουόλις Σίμσον, ο γάμος του με την οποία τού κόστισε και το θρόνο.

AP380603150.jpg
Ο Εδουάρδος και η Ουίλις Σίμσον στα σκαλιά της εισόδου της βίλας που για πολλά χρόνια έγινε το σπίτι τουςAP Photo

Η Σίμσον ανακαίνισε το σπίτι και όπως παρατήρησε η συγγραφέας Ρεμπέκα Ουέστ «δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που να παίρνουν τα κλειδιά ενός νοικιασμένου σπιτιού και να το κάνουν μετά από λίγο να έχει την αίσθηση ότι σε αυτό μένει μια αγαπημένη οικογένεια επί αιώνες».

Οι Ουίνδορ αποδείχθηκαν δεινοί οικοδεσπότες και τα πάρτι τους άφησαν εποχή, κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς για τη βασιλεία του Εδουάρδου.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν συχνά καλεσμένος τους και το 1948 γιόρτασε μαζί τους στη βίλα την 40ή επέτειο του γάμου του με την Κλεμεντίνη.

Ωνάσης και Νιάρχος: Ανταλλαγές συζύγων, ερωμένων και σπιτιών

Το 1950, αγόρασε τη βίλα ο Ωνάσης, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού, που δεν είχε και καμία σημασία, καθώς αναζητούσε «το καλύτερο σπίτι της περιοχής».

Το 1957, σε μια μάλλον ατυχή για τον μεγιστάνα στιγμή, η σύζυγός του, Τίνα Λιβανού, τον πιάνει στο κρεβάτι με την καλή της φίλη Τζιν Ράϊλαντερ. Η Λιβανού δεν χωρίζει τον Ωνάση αλλά απαιτεί να πουλήσει εκείνος τη βίλα, όπως και έγινε.

GettyImages-3091438.jpg
Ο Ωνάσης και η Αθηνά (Τίνα) Λιβανού, το 1955Getty Images

Αγοραστής ο Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος πήρε τη βιλα για τη σύζυγό του, Ευγενία Λιβανού, αδελφή της Τίνας.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Τίνα Λιβανού θα επέστρεφε στη βίλα, ως κυρία Νιάρχου πλέον, καθώς η ίδια είχε πάρει διαζύγιο από τον Ωνάση, η αδελφή της είχε πεθάνει κι εκείνη αποφάσισε να παντρευτεί το χήρο της.

Στον Αμπράμοβιτς

Όταν πέθανε ο Νιάρχος, τη βίλα κληρονόμησαν, ανάμεσα σε άπειρα άλλα πράγματα που συνιστούσαν την κολοσσιαία περιουσία του, οι γιοι του, Φίλιππος και Σπύρος. Κι αυτοί αποφάσισαν να την πουλήσουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τον οποίο διατηρούσαν πάντα καλές σχέσεις, πολύ πριν ο γιος του ενός, ο Σταύρος Νιάρχος αποφασίσει να παντρευτεί την πρώην σύζυγο του Ρώσου μεγιστάνα, Ντάρια Ζούκοβα.

Η βίλα πωλήθηκε προς 40 εκατομμύρια ευρώ και ο Αμπράμοβιτς την ανακαίνισε εκ βάθρων, καθώς είχε καταστραφεί μερικώς από μια πυρκαγιά στα μέσα της δεκαετίας του '70. Για την ανακαίνιση πλήρωσε σχεδόν όσα και για την αγορά.

Για πολλά χρόνια η βίλα είχε αφεθεί στην τύχη της και σε αυτήν σύχναζαν διάφοροι άστεγοι. Η άδεια για την ανακαίνιση δόθηκε το 2004 και οι εργασίες κράτησαν τέσσερα χρόνια. Μεταξύ άλλων, ο Αμπράμοβιτς ενίσχυσε την οροφή προκειμένου σε αυτήν να φτιαχτεί πισίνα.

Όλα τα έπιπλα και οι συσκευές του σπιτιού φτιάχτηκαν ειδικά γι' αυτό κατά παραγγελία του ιδίου.

Ο Ρώσος μεγιστάνας πρόλαβε να την ευχαριστηθεί για μερικά χρόνια, πριν του την πάρουν οι γαλλικές αρχές, πριν από περίπου ένα μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ