STYLE

Chamber Orchestra of Europe στο Μέγαρο Μουσικής

Chamber Orchestra of Europe στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής. Σάββατο 26 Νοεμβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Chamber Orchestra of Europe.

Μια πολυβραβευμένη ορχήστρα που έχει στο βιογραφικό της πάνω από 250 ηχογραφημένα έργα, δύο Grammy και συνεργασίες με μαέστρους που άφησαν εποχή: μεταξύ άλλων, Claudio Abbado [Κλάουντιο Αμπάντο], Nikolaus Harnoncourt [Νίκολαους Αρνονκούρ], Bernard Haitink [Μπέρναρντ Χάιτινκ].

Διάδοχός τους στο πόντιουμ της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης, ο Sir Antonio Pappano [Σερ Αντόνιο Παππάνο], ο διεθνώς περιζήτητος αρχιμουσικός που φημίζεται για τις εμπνευσμένες αναγνώσεις του ακόμη και στα πιο πολυπαιγμένα έργα. Μια χαρισματική προσωπικότητα που ηγείται εδώ και είκοσι χρόνια της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου και της Ορχήστρας της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας από το 2005. Μαζί τους, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Janine Jansen [Ζανίν Γιάνσεν], μια βιολονίστα που ξέρει να δίνει νέες διαστάσεις σε κάθε σύνθεση που ερμηνεύει. Αυτή τη φορά, στην εμφάνισή της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα παρουσιάσει το φαντασμαγορικό Πρώτο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα του Sergey Prokofiev [Σεργκέι Προκόφιεφ].

Δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής σε μία και μοναδική συναυλία, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στο Μέγαρο. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το έργο Ο τάφος του Κουπρέν του Μaurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ], τη Σερενάτα για ορχήστρα εγχόρδων σε μι μείζονα του Antonín Dvořak [Αντονίν Ντβόρζακ] και τους Χορούς της Γκαλάντα του Zoltán Kodály [Ζόλταν Κόνταϋ].

Janine Jansen
«Συγκαταλέγεται στους σταρ του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος,
είναι ενθουσιώδης ακροάτρια, αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη και ευαίσθητη
μουσικός δωματίου. Ό,τι καλύτερο.»
New York Times

Η βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν συνεργάζεται τακτικά με τις σημαντικότερες ορχήστρες και με τους πλέον διακεκριμένους μαέστρους, διατηρώντας πολυετείς συνεργασίες με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική του Λονδίνου, την Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, τη Συμφωνική ΝΗΚ, την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης κ.ά.

Έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Decca Classics. Η τελευταία της ηχογράφηση με τίτλο 12 Stradivari, που κυκλοφόρησε το 2021, αποτελεί μια εξερεύνηση του κόσμου των 12 σπουδαίων βιολιών Stradivarius, τα οποία έχουν εμπνεύσει, κατά καιρούς, μοναδικά έργα σε μεγάλους συνθέτες. Το ρεπερτόριο της ηχογράφησης επιλέχθηκε ειδικά από την Ζανίν Γιάνσεν, κατά τρόπον ώστε να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε βιολιού.

Εκτός της επιτυχημένης ηχογράφησης των Τεσσάρων εποχών του Βιβάλντι (2003), η δισκογραφία της περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 του Μπάρτοκ με τη Συμφωνική του Λονδίνου και το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς με την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας υπό τον Σερ Αντόνιο Παππάνο. Από τις ηχογραφήσεις της ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με τον Πάαβο Γαίρβι σε έργα Μπετόβεν και Μπρίττεν, με τον Ρικκάρντο Σαγύ σε έργα Μέντελσον και Μπρουχ, με τον Ντάνιελ Χάρντινγκ σε συνθέσεις Τσαϊκόφσκι, με τον Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι στο Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ, καθώς και οι δύο δίσκοι της με έργα Γ. Σ. Μπαχ. Η Ζανίν Γιάνσεν έχει επίσης ηχογραφήσει συνθέσεις μουσικής δωματίου: το Κουιντέτο για έγχορδα του Σούμπερτ, την Εξαϋλωμένη νύχτα του Σαίνμπεργκ και σονάτες των Ντεμπυσσύ, Ραβέλ και Προκόφιεφ με τον πιανίστα Ίταμαρ Γκόλαν.

Είναι προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Ουτρέχτης, το οποίο και ίδρυσε το 2003. Από το 2009 διδάσκει βιολί στην HÉMU Sion (Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Βω Βαλαί Φριμπούρ).
Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, όπως τα Βραβεία Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (2020), Βέρμεερ της ολλανδικής κυβέρνησης (2018), της Ένωσης Γερμανών Κριτικών Δίσκου και Κονσέρτχεμπαου. Της έχουν επίσης απονεμηθεί πέντε βραβεία Edison Klassiek, το μουσικό βραβείο NDR για τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά της επιτεύγματα καθώς και τα Βραβεία Κλασικής Μουσικής VSCD για τα ατομικά της επιτεύγματα και της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας για τις ερμηνείες της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Σεπτέμβριο, απέσπασε το Βραβείο Bremen MusikFest.

Παίζει με Stradivarius Shumsky-Rode του 1715 (δάνειο γενναιόδωρου ευρωπαίου ευεργέτη).

Ο Sir Antonio Pappano, από τους πιο περιζήτητους μαέστρους διεθνώς …
… και γνωστός για τις εμπνευσμένες ερμηνείες του, έχει διατελέσει διευθυντής της Όπερας της Νορβηγίας, του Βασιλικού Θεάτρου Λα Μονναί των Βρυξελλών και της Φιλαρμονικής του Ισραήλ. Το 2023 θα γίνει Chief Conductor Designate της Συμφωνικής του Λονδίνου, ενώ από το 2024 θα αναλάβει πλήρη καθήκοντα Chief Conductor.

Εμφανίζεται ως προσκεκλημένος μαέστρος με πολλές διάσημες ορχήστρες, σε διεθνή φεστιβάλ και λυρικά θέατρα: Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης, Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου και η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, Συμφωνικές του Λονδίνου, του Σικάγου και της Βοστόνης, Ορχήστρες της Φιλαδέλφειας και του Κλήβελαντ, στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και τη Σκάλα του Μιλάνου, στα Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και του Βερμπιέ καθώς και στα BBC Proms.

Από το 1995 ο Παππάνο ηχογραφεί αποκλειστικά για την Warner Classics, ενώ συχνά προσκαλείται ως ομιλητής και παρουσιαστής σε μουσικές διοργανώσεις και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά ντοκιμαντέρ της Τηλεόρασης του BBC αποσπώντας άριστες κριτικές: Οpera Italia, Pappano’s Essential Ring Cycle, Pappano’s Classical Voices κ.ά. Ως πιανίστας συνοδεύει σε ρεσιτάλ φημισμένους τραγουδιστές (Τζόυς ΝτιΝτονάτο, Ντιάνα Ντάμραου, Τζέραλντ Φίνλεϋ, Ματτίας Γκαίρνε, Γιόνας Κάουφμαν, Ίαν Μπόστριτζ).
Μεταξύ των βραβείων και των τιμητικών του διακρίσεων ξεχωρίζουν: «Καλλιτέχνης της χρονιάς 2000» της μουσικής έκδοσης Gramophone, «Ολίβιε 2003» για εξαιρετικά επιτεύγματα στην όπερα, Βραβείο της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας (2004) και το Βραβείο «Μπρούνο Βάλτερ» από την Ακαδημία Λυρικού Δίσκου στο Παρίσι. Το 2012, του απενεμήθη από την Ιταλική Δημοκρατία ο τίτλος του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου (Cavaliere di Gran Croce), ενώ την ίδια χρονιά χρίστηκε Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη μουσική. Το 2015, υπήρξε ο 100ός αποδέκτης του Χρυσού Μεταλλίου της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας, που συνιστά τη μεγαλύτερη τιμή του βρετανικού μουσικού οργανισμού.

Η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης (Chamber Orchestra of Europe-COE) …
… ιδρύθηκε το 1981 από νέους μουσικούς, μέλη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα εξήντα περίπου μέλη της δραστηριοποιούνται παράλληλα ως εξάρχοντες καθώς και ως ερμηνευτές μουσικής δωματίου και καθηγητές μουσικής.
Η ταυτότητα της Ορχήστρας διαμορφώθηκε από συνεργασίες της με λαμπρούς μαέστρους και σολίστ. Ο Κλάουντιο Αμπάντο ήταν ο πιο σημαντικός μέντοράς της, και ο Νικολάους Αρνονκούρ άσκησε εξίσου σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του ήχου της. Πλέον η Ορχήστρα συνεργάζεται στενά με τον Σερ Άντρας Σιφ και τον Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν, και οι δύο επίτιμα μέλη της, στα χνάρια του Μπέρναρντ Χάιτινκ και του Νικολάους Αρνονκούρ.
Εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Κρόνμπεργκ, έγινε, το 2022, το πρώτο σχήμα in residence στο Casals Forum, ενώ, επίσης από φέτος, είναι επίσης in-residence στο Ανάκτορο Εστερχάζυ στο Άιζενσταντ.
Έχει ηχογραφήσει πάνω από 250 έργα κερδίζοντας πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων, δύο Grammy και τρία Gramophone Record of the Year. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια αρχειακή ηχογράφηση της Ορχήστρας υπό τον Αρνονκούρ με τις Συμφωνίες του Σούμπερτ (ICA Classics). Η συλλογή είχε τέτοια επιτυχία, που την ακολούθησε και δεύτερη, με αρχειακές ηχογραφήσεις έργων Χάυντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν και Μπραμς, επίσης υπό τον Αρνονκούρ. Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησαν σε DVD και BluRay όλες οι συμφωνίες του Σιμπέλιους που είχε ερμηνεύσει η Ορχήστρα στο Φεστιβάλ του Ελσίνκι 1998, υπό τον Πάαβο Μπεργκλουντ.
Το 2009, δημιουργήθηκε η Ακαδημία της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης, που δίνει την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να μελετήσουν με τους κορυφαίους μουσικούς του σχήματος και να συμμετάσχουν στις περιοδείες του.

Τιμές εισιτηρίων

13 (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 19 30

42 52 62 70 €

Πληροφορίες

https://megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ