STYLE

Έφυγε ο συγγραφέας του «κακού», Μορίς Ζ. Νταντέκ

Έφυγε ο συγγραφέας του «κακού», Μορίς Ζ. Νταντέκ
Twitter

Μόλις στα 57 του έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι ρίζες του κακού» ("Racines du mal"), στο Μόντρεαλ. «Ο Μορίς Νταντέκ πέθανε από καρδιακή προσβολή το βράδυ του Σαββάτου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζερόμ Νταΐρ, διευθυντής των εκδόσεων Inculte.

«Ζεστός, γενναιόδωρος, φιλικός και ανθρώπινος, σημάδεψε τη γαλλική λογοτεχνία με το μοναδικό έργο του», ανέφεραν οι εκδόσεις Inculte στον λογαριασμό τους στο Facebook αποχαιρετώντας τον συγγραφέα που θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους και τολμηρότερους γαλλόφωνους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Ο Νταντέκ γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ το 1959 αλλά από το 1998 έκανε το Μόντρεαλ δεύτερη πατρίδα του. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της διαφήμισης, του τελεμάρκετινγκ και των multimedia προτού αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το γράψιμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του “neo-polar” με δώδεκα μυθιστορήματα που τον ξεχώρισαν από το πλήθος.

Ο Νταντέκ είχε την τύχη να τον καλωσορίσει ο κόσμος του πνεύματος με την πρώτη του κιόλας απόπειρα του. Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Η κόκκινη σειρήνα» ("La sirène rouge" – 1993), είχε λάβει το βραβείο Trophée 813 καλύτερου γαλλόφωνου μυθιστορήματος.

la sirene rouge 59360

Ακολούθησαν «Οι ρίζες του κακού» (1995), «Τα μωρά της Βαβυλώνας» ("Babylon Babies" – 1999) που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον Ματιέ Κασοβίτς με τον τίτλο "Babylon A.D." και πρωταγωνιστές τον Βιν Ντιζέλ και τη Μέλανι Τιερί ενώ το τελευταίο μυθιστόρημά του, "Les Résidents", κυκλοφόρησε από τον οίκο Inculte τον Δεκέμβριο του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ