STYLE

Ο ΟΗΕ έχρισε την Wonder Woman πρέσβειρα για τις γυναίκες παρά τις επικρίσεις

Ο ΟΗΕ έχρισε την Wonder Woman πρέσβειρα για τις γυναίκες παρά τις επικρίσεις
Οι ηθοποιοί Γκαλ Γκάμποτ (Gal Gadot) και Λίντα Κάρτερ φωτογραφίζονται στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανακήρυξη της Wonder Woman ως Επίτιμης Πρέσβειρας του ΟΗΕ για τη Χειραφέτηση των Γυναικών και των Κοριτσιών, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

O ΟΗΕ ανακήρυξε σήμερα την Wonder Woman, πρωταγωνίστρια του γνωστού αμερικανικού κόμικ, πρέσβειρα του διεθνούς οργανισμού προκειμένου να προβάλλει και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Και αυτό παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από φεμινιστικές οργανώσεις και μέρος του προσωπικού του.

Η Wonder Woman θα εκμεταλλευτεί τις σούπερ δυνάμεις της στο πλαίσιο εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών διάρκειας ενός έτους υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών.

Η πρωταγωνίστρια των κόμικ ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμη πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών σε τελετή όπου ήταν παρούσα η ηθοποιός Λίντα Κάρτερ (Lynda Carter), η οποία την ενσάρκωσε στην τηλεόραση, αλλά και η Νταϊάν Νέλσον (Diane Nelson), πρόεδρος της DC Entertainment που κατέχει τα δικαιώματα του κόμικ.

Wonder woman Lynda 2016 10 21T173658Z 399281185 D1BEUIHCXEAA RTRMADP 3 UN WONDER WOMAN HONORARY AMBASSADOR

Η ηθοποιός Λίντα Κάρτερ μιλά στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανακήρυξη της ηρωίδας κόμιξ Wonder Woman σε πρέσβειρα του ΟΗΕ, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) ήταν απών, αν και στην αρχή είχε ανακοινωθεί πως θα παραστεί.

Η Κριστίνα Γκάλας (Cristina Gallach), αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για την επικοινωνία και τη δημόσια ενημέρωση, χαιρέτισε από την πλευρά της «τη δέσμευση της Wonder Woman στη μάχη υπέρ της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ισότητας».

Στο βάθος της αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, βρίσκονταν πολλές δεκάδες διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη προς το βήμα, ορισμένοι εξ αυτών σηκώνοντας την γροθιά τους ψηλά.

Wonder woman back 2016 10 21T172403Z 1837324055 D1BEUIHBTJAA RTRMADP 3 UN WONDER WOMAN HONORARY AMBASSADOR

Δεν έλειψαν τα απρόοπτα στην έδρα του ΟΗΕ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, με αφορμή την ένταξη στο διπλωματικό οπλοστάσιο του διεθνούς οργανισμού ενός κόμιξ της DC - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Η συγκεκριμένη εκστρατεία συμπίπτει χρονικά με την 75η επέτειο της πρώτης εμφάνισης της Wonder Woman σε ένα βιβλίο κόμιξ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης και με μια ταινία παραγωγής της Warner Bros που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

Ένα pin-up στα Ηνωμένα Έθνη

H οργάνωση WomanSG έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής μιας γυναίκας επικεφαλής στον ΟΗΕ, με το σύνθημα «είχαμε οκτώ άντρες γενικούς γραμματείς, ο ένατος πρέπει να είναι γυναίκα».

Στην ανακοίνωσή της πριν από δέκα ημέρες, η οργάνωση εξέφρασε την «φοβερή απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια μυώδη έκδοση της Μπάρμπι ως σύμβολο για την παγκόσμια εκπροσώπηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης γυναικών και κοριτσιών».

Is extremely disappointed that the United Nations has decided to use a muscled version of a Barbie doll as the symbol to globally represent gender equality and empowerment of women and girls

Η Σάζια Ράφι (Shazia Rafi), εκ των ιδρυτικών στελεχών της οργάνωσης, έκρινε γελοίο το γεγονός ότι επιλέγη ως υπόδειγμα πρέσβεως καλής θελήσεων μια φανταστική προσωπικότητα.

Γεννημένη στη Λαχώρη του Πακιστάν με σπουδές διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, η Ράφι υπήρξε το διάστημα 1996-2013 γενική γραμματέας της οργάνωσης Parliamentarians for Global Action, συνομοσπονδίας περισσότερων από 1.350 βουλευτών από 131 εθνικά κοινοβούλια, ενώ είναι εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το σύνολο των γυναικείων οργανώσεων στο Πακιστάν.

Όπως είπε:

Υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που είναι πραγματικά αληθινές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιλεγούν.

Επιπλέον, λίστα υπογεγραμμένη από 350 υπαλλήλους του ΟΗΕ κυκλοφόρησε με αίτημα προς τον Μπαν Κι Μουν να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.

Σε ιστότοπο που έφτιαξαν οι επικριτές της πρωτοβουλίας του οργανισμού μπορεί κανείς να διαβάσει ότι η Wonder Woman είναι «η ενσάρκωση του pin-up: μια λευκή γυναίκα με μεγάλο στήθος και απίθανες διαστάσεις», η οποία φοράει ένα κοστούμι στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Τα σχόλια που αναρτήθηκαν είναι καυστικά: «προσβολή προς τις γυναίκες», «κακόγουστο αστείο» ή ότι «πρέπει να διορίζονται περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον ΟΗΕ».

Για την Κριστίνα Γκάλας, περισσότερο από την εμφάνισή της, «είναι οι αξίες που ενσαρκώνει η Wonder Woman», οι οποίες πρέπει να υπολογίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ