ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Παλαιός Άγ. Αθανάσιος: Μοναδικής ομορφιάς το «πέτρινο χωριό» στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν

Παλαιός Άγ. Αθανάσιος: Μοναδικής ομορφιάς το «πέτρινο χωριό» στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν
Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ΙΝΤΙΜΕ

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Απέχει 28 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν.

Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω.

Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο. Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού με τις θαυμάσιες κεραμοσκεπές είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος Αθανάσιος ονομάζεται και «Πέτρινο Χωριό».

Ο παράδεισος των δραστηριοτήτων

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Χτισμένος μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και έχοντας σαν σύμμαχο το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, προσφέρεται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Σκι, snowboard, πεζοπορία, διαδρομές 4×4, parapente, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία είναι μερικά από τα σπορ, στα οποία μπορείτε να επιδοθείτε κατά τη διαμονή σας στον Άγιο Αθανάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ