ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στην κατάφυτη Ζήρεια της ορεινής Κορινθίας

Ταξίδι στην κατάφυτη Ζήρεια της ορεινής Κορινθίας

Τα τελευταία χρόνια η ορεινή Κορινθία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η τουριστική ανάπτυξη που σημειώνει η περιοχή -ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου- κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σε μικρή απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα, η ορεινή Κορινθία αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή για απόδραση για κάθε ταξιδιώτη που θέλει να απολαύσει και να νιώσει τη γοητεία της ελληνικής Φύσης. Η διαδρομή από την Αθήνα διαρκεί δύο περίπου ώρες και προσφέρει στον επισκέπτη «τροφή» για τα μάτια και τη ψυχή. Εικόνες που καθηλώνουν με την απλότητά τους, μέρη που κάνουν τον κάθε ταξιδιώτη να εκτιμήσει -ή να επανεκτιμήσει- την αξία και την ομορφιά του γεμάτου ιστορία ελληνικού τοπίου.

Στάση στα Τρίκαλα Κορινθίας

Η λίστα με τα μέρη που μπορεί και αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι μεγάλη, αφού η ορεινή Κορινθία βρίθει από αξιοθέατα και μοναδικού κάλλους τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα τα παραδοσιακά Τρίκαλα και το Χιονοδρομικό Κέντρο της περιοχής. Βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, λειτουργεί από το 2007 και πρόκειται για το πλησιέστερο χιονοδρομικό στην Αττική. Τα μονοπάτια που ξεκινούν από εκεί οδηγούν, μεταξύ άλλων, προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας και την Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Όντας πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν μια «αναγκαία» στάση στο πέρασμα κάθε ταξιδιώτη από την περιοχή. Η ονομασία είναι, βέβαια, «παραπλανητική» για εκείνον που επισκέπτεται για πρώτη φορά την ορεινή Κορινθιά καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα χωριών που βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήρειας και αποτελείται από τα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση συνοικία και την Κάτω Συνοικία Τρικάλων. Καλό φαγητό και πιάτα από φρέσκα και ντόπια προϊόντα, ξενώνες για κάθε γούστο και βαλάντιο και φυσικά και πολλές επιλογές για δραστηριότητες «παντός καιρού». Οι επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή αποδίδουν και καθιστούν το ταξίδι στη Ζήρεια μια ικανοποιητική και συμφέρουσα επιλογή για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου -και όχι μόνο.

Στον Φενεό και τη λίμνη Δόξα

Εκτός από τα Τρίκαλα, στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη ή αλλιώς στη Ζηρεία (ονομασία που αξίζει να τονισθεί πως προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «žir» που σημαίνει βελανίδι) συναντά κανείς πολλές ακόμη ξεχωριστές διαδρομές, οικισμούς και τοποθεσίες. Ο ταξιδιώτης θα διασχίσει δάση με έλατα και πεύκα και θα απολαύσει τη μοναδική θέα που προσφέρουν οι λίμνες της περιοχής. Από τη λίμνη του Δασίου -που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας- στη λίμνη Στυμφαλία και από εκεί στην τεχνητή αλλά πανέμορφη λίμνη Δόξα. Τοπία βγαλμένα από καρτ ποστάλ που εκπλήσσουν τον επισκέπτη που για πρώτη φορά βρίσκεται στις όχθες τους. Ο επισκέπτης δεν θα παραλείψει, φυσικά, να δει από κοντά το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και να κάνει μια στάση στα χωριά που βρίσκονται στον κάμπο του Φενεού: Τον Φενεό με το Λαογραφικό του Μουσείο, τη Γκούρα και την Καρυά.

Το ταξίδι της επιστροφής είναι εξίσου ικανοποιητικό. Ο ταξιδιώτης αποχαιρετά την ορεινή Κορινθία και το όρος Κυλλήνη, εκεί όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής (υπάρχει και το ομώνυμο σπήλαιο κατά την παράδοση), έχοντας αποτυπωμένες στο μυαλό τους εικόνες μοναδικού φυσικού κάλλους και γεύσεις αυθεντικές, όπως η Ζήρεια. Μια γρήγορη απόδραση σε έναν προορισμό γεμάτο εκπλήξεις, σε κάθε στροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ