ΕΛΛΑΔΑ

Η μονοήμερη που αξίζει: Η ιστορία «ζωντανεύει» στο Ναύπλιο

Η μονοήμερη που αξίζει: Η ιστορία «ζωντανεύει» στο Ναύπλιο

Απέχει ελάχιστες ώρες από το κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ιδανική κοντινή απόδραση, όλες τις εποχές του χρόνου. Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης με τα επιβλητικά ενετικά και νεοκλασικά κτήρια, τα μουσεία, τα κάστρα, οι πεζόδρομοι με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και φυσικά τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης, καθιστούν το Ναύπλιο έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κάθε επισκέπτη.

Αφού περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, θα καταλήξετε στην ιστορική λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, που αποτελεί το κέντρο της παλιάς πόλης, αλλά και ένα κοινό σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Γεμάτη με υψηλής αισθητικής μαγαζιά, καθώς και χώρους με ιστορική σημασία, διαθέτει μία μοναδική ατμόσφαιρα και θυμίζει ιταλική piazza.

Το κέντρο της είναι πραγματικά εντυπωσιακό και εμπνέει για βόλτες στα γραφικά στενά με τα επιβλητικά αρχοντικά. Παρόλα αυτά, αν o χρόνος είναι περιορισμένος, μπορείτε να το ανακαλύψετε με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του δήμου ή ακόμα και με το τρενάκι…

Παλαμήδι και Μπούρτζι

nafplio2

Το Παλαμήδι αποτελεί σημείο αναφοράς, και προσφέρει πανοραμική θέα της παλιάς και της νέας πόλης του Ναυπλίου. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από τα περίφημα 999 σκαλοπάτια ή με το αυτοκίνητο, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στο περίφημο ενετικό φρούριο και να κάντε μία στάση στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, αλλά και στο κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης…

Το Μπούρτζι είναι το θαλάσσιο φρούριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και καταφέρνει να συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που επιθυμούν να το δουν από κοντά και να ανακαλύψουν την ιστορία του. Μπορείτε να φτάσετε εύκολα με το καραβάκι ή να απολαύσετε τη θέα του από το κάστρο της Ακροναυπλίας, που ήταν στην αρχαιότητα η ακρόπολη του Ναυπλίου.

Εντυπωσιακά μουσεία που μας ταξιδεύουν από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον

nafplio3

Με περίπου 1.500 εκθέματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως την εποχή του Χαλκού, το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί έναν χώρο μοναδικής αισθητικής, γεμάτο ενδιαφέρουσες συλλογές. Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και στεγάζεται στο επιβλητικό ενετικό λιθόκτιστο κτήριο, που χτίστηκε το 1713 και αποτελεί ένα από τα πιο καλά διατηρημένα κτήρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.Εξίσου ενδιαφέροντα εκθέματα διαθέτει και το Πολεμικό Μουσείο, που φιλοξενεί πολύτιμα κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί, μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής.

Ένας ακόμη χώρος πολιτισμού, που βρίσκεται στο Ναύπλιο, είναι το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου», το οποίο αποτελεί ένα μουσείο που έχει βραβευτεί διεθνώς και είναι γνωστό για την προσφορά του στη μελέτη του νεότερου ελληνικού πολιτισμού την ποιότητα των συλλογών του και την πρωτοτυπία των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.

Αντίστοιχα, η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει μία συλλογή από εντυπωσιακούς πίνακες εμπνευσμένους από απελευθερωτικό αγώνα. Εκεί, θα μπορέσετε να θαυμάσετε έργα δημοφιλών καλλιτεχνών όπως του Θ. Βρυζάκη, Φ. του Μαργαρίτη, του Δ. Τσόκου και του Ν. Γύζη, καθώς και γλυπτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οπλισμός των αγωνιστών.

Τέλος, το Ναύπλιο διαθέτει το Μουσείο Κομπολογιού, είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στο είδος του, αλλά και έναν πολυχώρο σύγχρονης τέχνης, το Φουγάρο, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και φιλοξενεί ατομικές εκθέσεις και projects καλλιτεχνών από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ