ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η μονοήμερη που αξίζει: Ηλιόλουστες βόλτες και εξαιρετικό φαγητό στη Χαλκίδα

Η μονοήμερη που αξίζει: Ηλιόλουστες βόλτες και εξαιρετικό φαγητό στη Χαλκίδα

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, η Χαλκίδα είναι ο απόλυτος προορισμός για μονοήμερες εκδρομές, ώστε να ξεφύγετε από την «τρέλα» της πόλης. Τώρα δε, που ο καιρός «ανοίγει», οι ημέρες μεγαλώνουν και ψάχνετε πού μπορείτε να πάτε για φαγητό, η Χαλκίδα είναι ιδανική. Ταβερνάκια για ούζα, τσίπουρα και μεζέδες, μεγάλες παραλίες με άμμο και μια αίσθηση «διακοπών». Η πρωτεύουσα της Εύβοιας είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να σκέφτεστε καν τη διαδρομή, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, ενώ τα Σαββατοκύριακα αγαπούν την έντονη ζωή της Αθήνας.

Η ηλιόλουστη βόλτα δίπλα στη θάλασσα και το φαγητό

2

Ο εθνικός δρόμος περνάει από τη μεγάλη, λευκή, κρεμαστή γέφυρα, ενώ από εκεί -αλλά και από την παλιά μαύρη γέφυρα από κάτω- μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή κατεύθυνσης των νερών του Ευρίπου κάθε έξι ώρες, κάτι που αποτελούσε κλασική οικογενειακή τελετουργία των οικογενειών τα Σαββατοκύριακα του 1970.

Η Καθαρά Δευτέρα συνήθως, είναι η ημέρα που κηρύσσει την έναρξη των μονοήμερων εκδρομών στην Χαλκίδα, αφού προτιμάται από τους περισσότερους Αθηναίους ως μια γρήγορη εξόρμηση. Το «δυνατό» της σημείο στην κουζίνα είναι τα φρέσκα θαλασσινά, καθώς και ο συνδυασμός τους με ούζο, κάτι που θυμίζει… Καλοκαίρι! Προτιμήστε να πάτε την εκδρομή σας μια ημέρα με ήλιο, ώστε να καθίσετε να απολαύσετε το γεύμα σας όσο περισσότερο γίνεται.

Η ιστορία της πόλης

3

Λίγο πριν φτάσετε στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάντε μια παράκαμψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και την ομώνυμη παραλία, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνονται πολλοί Αθηναίοι για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Στην περιφερειακή οδό της, θα συναντήσετε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, με δώδεκα αψίδες, οι οποίες ακόμη και σήμερα διατηρούνται ακέραιες.

Η Χαλκίδα, με δύο λιμάνια στον Εύριπο, κάποτε υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, καθώς δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη έως την Ιταλία και τη Σικελία. Στην ηπειρωτική πλευρά της δεσπόζει το κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο δεν είναι το αρχικό φρούριο, αλλά εκείνο που οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της πρωτεύουσας από τους Βενετούς. Επίσης, στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην Χαλκίδα όλη του τη ζωή.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το φρούριο καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 08.00 πμ έως τις 15.00. Έτσι, θα οργανώσετε την ιδανική μονοήμερη εκδρομή για εσάς και την οικογένειά σας, η οποία θα έχει μάλιστα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ