ΕΛΛΑΔΑ

Ύδρα: Το νησί που ενέπνευσε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες

Ύδρα: Το νησί που ενέπνευσε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες

Το γραφικό νησί των καλλιτεχνών αποτελούσε πάντα ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούσαν έμπνευση. Η μοναδική ομορφιά των σαγηνευτικών εικόνων του καταφέρνουν εδώ και πολλά χρόνια να συγκεντρώνουν πλήθος καλλιτεχνών, διανοούμενων και προσωπικοτήτων των Τεχνών και των Γραμμάτων που το επισκέπτονταν για να δημιουργήσουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, τα τοπία της Ύδρας αποτυπώνονται μοναδικά σε έργα μερικών εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών όλων των εποχών όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Άλλωστε, για πολλά χρόνια αποτελούσε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς ακόμη εικαστικούς, μουσικούς και συγγραφείς. Ο Γιώργος Σεφέρης, ο Χένρυ Μίλλερ, ο Λέοναρντ Κόεν ήταν μόνο μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που συνέθεσαν εκεί κάποια από τα πιο αξιόλογα έργα τους, δημιουργώντας μία ονειρική εικόνα για το νησί και δίνοντας το έναυσμα στο ευρύ κοινό να το επισκεφτεί και να γνωρίσει τα «μυστικά» του.

2 copy

Ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό

Ακόμα και σήμερα, η Ύδρα συνδέεται άρρηκτα με τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς φιλοξενεί ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους, που παρουσιάζουν εικαστικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το ΔΕΣΤΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα Παλιά Σφαγεία. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στο νησί βρίσκεται και το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών που λειτουργεί από το 1936 και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που μαρτυρά την έντονη καλλιτεχνική κίνηση.

Η ηρεμία που κυριαρχεί στο νησί γίνεται αντιληπτή από την άφιξη κάθε επισκέπτη, καθώς στους πλακόστρωτους δρόμους του δεν κυκλοφορούν αμάξια. Τα αρχοντικά, τα μουσεία, τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο σε ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό. Το λιμάνι, τα κανόνια και οι προτομές ναυάρχων είναι μόνο μερικές από τις εικόνες θυμίζουν τη μακρά ναυτική ιστορία της Ύδρας και τη σημασία της κατά τον αγώνα της Επανάστασης του 1821.

3

Η χώρα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για βόλτες σε ολόκληρο το νησί, ακολουθώντας τα μονοπάτια που προσφέρονται για περιπάτους δίπλα στη Φύση. Στα στενά υπάρχουν προσεγμένα καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες και μικρά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, ενώ μία στάση στην παλαιά συνοικία, στον οικισμό της Κιάφας με τα χαρακτηριστικά λιθόχτιστα σπίτια, επιβάλλεται για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θέα από ψηλά.

Φυσικά, η Ύδρα διαθέτει και αρκετές παραλίες με βότσαλο ή άμμο και διαυγή νερά, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες με καΐκια και θαλάσσια ταξί που αναχωρούν από το Ρολόι, στο κέντρο του λιμανιού. Η Σπηλιά προσφέρεται για βουτιές από τα βράχια, η Υδρονέτα είναι ιδανική για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Τέλος, το Καμίνι είναι ένα μικρό ψαρολίμανο, στο οποίο βρίσκεται και το «κόκκινο σπίτι», δηλαδή το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το οποίο χτίστηκε το 1786 και σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ