ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Γνωριμία με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη

Γνωριμία με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη

Καιρός διακοπών και όσοι επιλέξουν τη Χαλκιδική και τις παραλίες της μπορούν να αφιερώσουν μια μέρα για να επισκεφθούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού. Τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα. Γι αυτούς μάλιστα που θα κάνουν τις διακοπές τους στην ανατολική Χαλκιδική είναι ακόμη πιο εύκολο καθώς τα αρχαία Στάγεια βρίσκονται στη Ολυμπιάδα που έτσι κι αλλιώς αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Για του υπόλοιπους, λίγα χιλιόμετρα δεν θα σας βλάψουν, αφού μπορείτε να το οργανώσετε σαν μια ημερήσια εκδρομή και να το συνδυάσετε με το μπάνιο σας στις παραλίες γύρω από την Ολυμπιάδα.
Η απόσταση από τον Πολύγυρο είναι 70 χιλιόμετρα, από την Ιερισσό 35 και από την Ουρανούπολη 50 χλμ.
Τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση αρκεί να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος τώρα το καλοκαίρι καίει. Αν θέλετε να τα δείτε όλα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 πΧ, από Ίωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Άνδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα.
Με το CNN Greece και τις δράσεις του Action in Greece βρεθήκαμε στην Ολυμπιάδα και στα Αρχαία Στάγειρα για να δούμε από κοντά τη γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Στα Αρχαία Στάγειρα μπορείτε να δείτε πρώτον τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης που είναι τέσσερις. Την αρχαϊκή οχύρωση που έγινε τον 7ο και 6ο αιώνα πΧ, με την κυρία πύλη που έχει διασωθεί. Δεύτερον την επέκταση της αρχαίας πόλης που έγινε κατά τις αρχές του πέμπτου αιώνα πΧκαι στο νότιο λόφο των Αρχαίων Σταγείρων θα δείτε το τείχος με διάφορα συστήματα δόμησης.

Τρίτον, το τείχος που έχτισε ο Φίλιππος ο 2ος αφού πρώτα ο ίδιος κατέστρεψε την πόλη, και κατά παράκληση του Αριστοτέλη την επανίδρυσε.

Έχουμε τέλος και μία τέταρτη οχύρωση το βόρειο λόφο, το λεγόμενο διατείχισμα το οποίο χτίστηκε στη μεσοβυζαντινή περίοδο τον 10ο αιώνα μΧ.
Εκτός από τις οχυρώσεις υπάρχουν και πολλά άλλα μνημεία τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει και να θαυμάσει ξεκινώντας από την αγορά της αρχαίας πόλης που βρίσκεται στον αυχένα μεταξύ των δύο λόφων της Χερσονήσου. Εκεί έχει τη δυνατότητα να δει μία καλά διατηρημένη και συντηρημένη στοά των κλασικών χρόνων και δίπλα σε αυτήν, δημόσια καταστήματα και δημόσιες αποθήκες.

Επίσης έχουν αποκαλυφθεί τα αρχαϊκά ιερά της πόλης στο ακρότατο σημείο του Βόρειου Λόφου. Εκεί υπάρχει ένα ιερό της Αρτέμιδος το οποίο έδωσε και πολλά και σημαντικά κινητά ευρήματα. Ένα θεσμοφόριο, ιερό δηλαδή, αφιερωμένο στη Θεά Δήμητρα και ένα δεύτερο που φτιάχθηκε μετά την καταστροφή του Φιλίππου.

Στην ίδια περιοχή μπορεί κάνει να δει πολλά σπίτια από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα προ Χριστού
Στην αρχή του αρχαιολογικού χώρου μπορεί κανείς να δει σε ένα σημείο τον αγωγό που με πυλοσωλήνες κατέβαζε το νερό από τον ορεινό όγκο στα νότια των Σταγείρων για την υδροδότηση της πόλης.
Στην κορυφή του Βορείου Αιγαίου όπου ήταν η πρώτη η Ακρόπολη της πόλης των Σταγείρων έχει αποκαλυφθεί η θεμελίωση του αρχαϊκού ναού του έκτου αιώνα αφιερωμένου κατά την διαθήκη του Αριστοτέλη, στον Δία σωτήρα και στην Αθήνα και αμέσως νοτιότερα αυτού του ναού σε απόσταση 50 μέτρων θα δείτε τον τάφο του Αριστοτέλη. Είναι το ηρώο στο οποίο μεταφέρθηκε η τέφρα του από τη Χαλκίδα όπου πέθανε.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό τόπο που προσελκύει πολλούς τουρίστες. Το θλιβερό της υπόθεσης ωστόσο είναι πως παρά το γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια υποδοχής, ο χώρος είναι χωρίς εισιτήριο και ουσιαστικά αφύλακτος.

Ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική έχει πολλές αρχαιότητες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Όπως την Αρχαία Άκαθνο, την Αρχαία Σάνη, το Κάστρο Νέπωσι και τις αρχαιόττηες της Ουρανούπολης αλλά τα Αρχαία Στάγειρα είναι το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο μνημείο.

Όσο για τις θάλασσες της Χαλκιδικής και της περιοχής αρκεί να πούμε ότι έχει δεκατέσσερις παραλίες με γαλάζιες σημαίες και πολλές μικρότερες για πιο πριβέ καταστάσεις. Αν βρεθείτε περαστικοί στην περιοχή ολοκληρώστε η μέρα μας με μια βόλτα στην Ολυμπιάδα και δοκιμάστε μύδια σε μία από τις πολύ καλές ταβέρνες της. Η περιοχή και ιδιαίτερα η Ολυμπιάδα φημίζεται για τα μύδια της. Αν πάλι είστε από αυτούς που προτιμούν την ηρεμία στις διακοπές τους, η Ανατολική Χαλκιδική από την Ολυμπιάδα και τον κόλπο της Ιερισσού είναι ιδανικός τόπος για να περάσετε μερικές ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ