ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Ταξίδι στην αρχόντισσα του Ιονίου

Κέρκυρα: Ταξίδι στην αρχόντισσα του Ιονίου

Στην αρχαιότητα η Κέρκυρα αναφέρεται με διάφορες ονομασίες: Δρέπανον και Δρεπάνη (για την ομοιότητά της με το σχήμα δρεπανιού), Μάκρις (για το μακρόστενο σχήμα της), Σχερία -επειδή η θεά Δήμητρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να σταματήσει τις προσχώσεις τού απέναντι ποταμού, για να μην ενωθεί το νησί με την απέναντι ακτή, Φαιακία, Κόρκυρα (δωρικός τύπος), Κέρκυρα. Ο τύπος Κέρκυρα φαίνεται πως είναι ιλλυρικής προέλευσης, ενώ μπορεί να προέρχεται και από τη λέξη «Κέρκουρος» (ονομασία ελαφρού τύπου πλοίου, ή κάποιου ψαριού).

Από όπου κι αν προέρχεται το όνομά της, η Κέρκυρα είναι αδιαμφισβήτητα η αρχόντισσα του Ιονίου Πελάγους, τόσο χάρη στην κοσμοπολίτικη χώρα της, όσο και χάρη στους ανθρώπους της, που τους χαρακτηρίζει ανεπιτήδευτη αρχοντιά.

Η πόλη της Κέρκυρας

Έντονο είναι το βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και οι πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές, που χαρακτηρίζουν την πόλη της Κέρκυρας. Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό, αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

kerkyra2

Το Ποντικονήσι και η Παναγία των Βλαχερνών

Η επίσκεψη στο Ποντικονήσι απαγορεύεται για λόγους προστασίας του νησιού, αλλά το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι λίγα μέτρα μακριά: Η Παναγία των Βλαχερνών, είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης και βρίσκεται στο νησάκι της Βλαχέρνας που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Στην πεζογέφυρα δένουν μικρά καΐκια και βάρκες που μεταφέρουν επισκέπτες.

Το Ποντικονήσι αναφέρεται σε πολλούς μύθους. Σύμφωνα με τον πιο διάσημο αυτών, το Ποντικονήσι είναι στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα, που τον έφερε στο νησί των Φαιάκων. Κατά τη διάρκεια της τρομερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας μετέτρεψε το καράβι του σε αυτό τον καταπράσινο βράχο…

Παραλίες

Η παραλία της Γλυφάδας είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Κέρκυρας. Κατάφυτοι λόφοι υψώνονται πάνω από την χρυσαφένια αμμουδιά και καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της. Βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Πέλεκα, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Το διάσημο Κανάλι της Αγάπης είναι ένα αριστούργημα της φύσης κοντά στο χωριό Σιδάρι της βόρειας ακτής του νησιού. Πρόκειται για ένα «άνοιγμα» στην ξηρά, που έχει δημιουργηθεί από τη διαβρωτική επίδραση του νερού και του αέρα πάνω στον βράχο από ψαμμίτη. Πρόκειται για το πιο ρομαντικό αξιοθέατο της Κέρκυρας: Η παράδοση θέλει τα ζευγάρια που θα κολυμπήσουν εκεί να μένουν για πάντα ερωτευμένα! Μην παραλείψετε να εξερευνήστε με μάσκα τις σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος του Καναλιού.

kerkyra3

Η παραλία στο Σιδάρι είναι μεγάλη, αμμώδης και πλήρως οργανωμένη. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το περίφημο Canal d’ amour και εκτείνεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου κάτω από το ομώνυμο τουριστικό θέρετρο στις βόρειες ακτές της Κέρκυρας. Έχετε υπόψη σας ότι τα νερά είναι αρκετά κρύα, αν και ρηχά, ιδανικά για οικογένειες με παιδιά. Στο μέσον περίπου της παραλίας εκβάλλει και ο ποταμός Τυφλός που ξεκινά το ταξίδι του από τα ορεινά της βορειοδυτικής Κέρκυρας.

Κανόνι Κασσιόπης. Είναι η αγαπημένη των ντόπιων, καθώς είναι πιο απομονωμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες του οικισμού και βρίσκεται στην άκρη της καταπράσινης χερσονήσου, με θέα τις απέναντι ακτές της Αλβανίας.

kerkyra4

Γευσιγνωσία

Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Το μπουρδέτο ή μπουργέτο ή μπουριέτο είναι ψαρόσουπα αρκετά πηχτή, ενώ η καταγωγή και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία (brodetto στα ιταλικά σημαίνει ζωμός).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ