Νότια Εύβοια: Εξορμήσεις για ορειβασία και surf στα κύματα

Η καλοκαιρινές διακοπές στη Νότια Εύβοια είναι μία μοναδική λύση για εκείνους που επιθυμούν να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς με την οικογένειά τους, αλλά και για εκείνους που αγαπούν τα σπορ. Από τη μία παραλίες κατάλληλες για surf και από την άλλη αμέτρητες επιλογές για μικρά παιδιά, συντελούν στο γεγονός πως η Νότια Εύβοια είναι ένας μικρός θησαυρός, λίγα μόνο χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Είναι βέβαιο πως δεν θα περίμενε κανείς αμέτρητες παραλίες για να απολαύσει την ψιλή άμμο ή τα βότσαλα και τα βράχια, κι όμως η Νότια Εύβοια έχει δεκάδες επιλογές σε οργανωμένες και ανοργάνωτες παραλίες. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από μία ημέρα εξόρμησης, όλοι μπορούν να εντοπίσουν εστιατόρια και ταβέρνες, που θα καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις σε θαλασσινά και κρεατικά.

Παραλίες για οικογένειες αλλά και για surfers

Στο νότιο άκρο της Εύβοιας θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Η πιο γνωστή παραλία είναι η παραλία της Μεγάλης Άμμου, γνωστή για το ιδιαίτερο ευμετάβλητο σχήμα της, το οποίο κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, ανάλογα με τα ρεύματα της θάλασσας και τον κυματισμό της. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 300 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ ψιλή άμμο (από εκεί και το όνομά της) και τα νερά είναι ρηχά, ζεστά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός είναι αμμώδης και στα άκρα του, σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό. Η Μεγάλη Άμμος είναι ιδιαίτερα αγαπητή παραλία και τόπος συνάντησης φίλων του surf.

taxidi2

Οι περισσότερες παραλίες της ευρύτερης Καρύστου δεν είναι οργανωμένες και αποτελούν ιδανική λύση για μία κοντινή σχετικά εξόρμηση σε ανέγγιχτες ακόμα πανέμορφες θάλασσες και αμμουδιές.

Η παραλία Αλυκές ή Κάβος είναι αμμώδης, αλλά έχει και περιοχές με βότσαλο. Λόγω της μεγάλης έκτασής της, ο βυθός της παραλίας δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι το γιαλό. Η εναλλαγή άμμου και βράχων συνεχίζεται μέχρι τα βαθιά κάνοντας τον βυθό κατάλληλο για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Γενικά, είναι μία καλή παραλία για θαλάσσια σπορ.

taxidi3

Στην αμμώδη παραλία Μπούρος τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Μετά τα 20-25 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Το Καστρί είναι ένας οικισμός στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρου. Ο οικισμός είναι κτισμένος στους λόφους που περικλείουν ένα μικρό, σχεδόν κλειστό όρμο που έχει όλα τα προτερήματα ενός καλά προστατευμένου φυσικού λιμανιού, με ένα ανατολικό άνοιγμα προς το Αιγαίο. Η αμμουδιά εκτείνεται κυκλικά για 350 μέτρα και έχει κατά τμήματα άμμο, βότσαλο αλλά και μικρούς βράχους. Ο βυθός είναι αμμώδης με ενίοτε μικρούς σχηματισμούς βράχων και τα νερά είναι ήρεμα και γαλήνια. Υπάρχει αρκετό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά την αρχαιότητα το φυσικό αυτό λιμάνι (Γεραιστός) ήταν πολύ σημαντικό λόγω της θέσης του στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας των στενών και χρησιμοποιήθηκε σαν κύριος σταθμός σε εκστρατείες των ισχυρών στόλων των διαφόρων ιστορικών εποχών. Καταγράφονται και αρχαιολογικά ευρήματα.

taxidi4

Ο Καλλιανός είναι ακόμη ένα «κρυφό» κολπάκι που βρέχεται από τα καθαρά νερά του Αιγαίου Πελάγους και είναι πόλος έλξης πολλών κατασκηνωτών και ψαροντουφεκάδων.

Ο Λιμνιώνας είναι μια παραδεισένια ήρεμη παραλία στην Ανατολική Εύβοια με αρκετές μόνιμες ομπρέλες. Έχει καταπληκτική αμμουδιά, αλλά και χοντρό βοτσαλάκι, με καταγάλανα κρυσταλλένια νερά. Αποτελεί την παραλία του οικισμού Μεσοχώρια.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Τα Νέα Στύρα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, 100 χλμ. από τη Xαλκίδα, που έχει αναπτυχθεί τουριστικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Θα σας εντυπωσιάσουν τα Δρακόσπιτα στις πλαγιές του βουνού και θα σας γοητεύσει η καταπράσινη τοποθεσία Pίας, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Oι λάτρεις της περιπέτειας και της πεζοπορίας θα χαρούν το πέρασμα στο φαράγγι του Xάρακα (2χλμ.).

Το βουνό Όχη δεσπόζει στην περιοχή της Καρυστίας και οι λόφοι του φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Οι χείμαρροι χαράζουν τον ορεινό όγκο δημιουργώντας οροπέδια, κοιλάδες, φαράγγια, ρεματιές και όταν φτάνουν στην ακτογραμμή σχηματίζουν δαντελένιες ακτές με μικρές παραλίες, κάβους, σπηλιές και γκρεμούς. Ο συνδυασμός του βουνού με την θάλασσα δημιουργεί ευκαιρίες για ποικίλες δραστηριότητες όπως περιπάτους, ελαφρά ορειβασία, ποδήλατο, ιππασία, κολύμπι, παρατήρηση βυθού, ψάρεμα, ιστιοσανίδα, ιστιοπλοϊα.

taxidi6

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί πολλά μνημεία της Φύσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, το φαράγγι της Αρχάμπολης, το αρχαίο καστανόδασος, την κοιλάδα των Ρουκλίων, τα «στεφάνια» της Λάλας, το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας. Επίσης, το πέρασμα των πολιτισμών στις διάφορες ιστορικές περιόδους άφησαν τα Δρακόσπιτα, το Castello Rosso, το ενετικό φρούριο Μπούρτζι, τα ρωμαϊκά λατομεία, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα γεφύρια, τους νερόμυλους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης