ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βόρεια Εύβοια με γενναία εναλλαγή δόσεων σε βουνό και θάλασσα

Στη Βόρεια Εύβοια με γενναία εναλλαγή δόσεων σε βουνό και θάλασσα

Η βόρεια Εύβοια είναι μια κοντινή απόδραση που μπορεί να ικανοποιήσει αρκετούς ταξιδιώτες, όσο απαιτητικοί κι αν είναι. Χαρακτηριστικό της, η γενναία εναλλαγή δόσεων σε βουνό και θάλασσα. Φαράγγια, καταρράκτες, καταπράσσινοι κάμποι, φημισμένες ιαματικές πηγές, μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά που ατενίζουν το πέλαγος, αρχαία ιστορία, όλα συνυπάρχουν σε μία διαδρομή που θα σας εντυπωσιάσει.

Αιδηψός

Αναμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια της περιοχής, καθώς έχει τραβήξει τα βλέματα εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ έχει κάνει γνωστή τη βόρεια Εύβοια ακόμη και στο εξωτερικό. Η λουτρόπολη, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Νεοκλασικά κτήρια, θαλασσινή αύρα και ένας γραφικός οικισμός είναι το τρίπτυχο που συνθέτει το σκηνικό της πόλης. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, που κάποτε είχε υποδεχτεί τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Γκρέτα Γκάρμπο, με αέρα ανανέωσης υποδέχεται όσουν αναζητούν την ηρεμία.

2

Λίμνη

Η Λίμνη είναι για πολλούς επισκέπτες το ωραιότερο χωριό της βόρειας Εύβοιας.Πρόκειται για την πατρίδα της Λέλας Καραγιάννη, ηρωίδας της Αντίστασης. Στη Λίμνη, όλα θυμίζουν νησί. Παρόλο που είναι χτισμένη αμφιθεατρκά, τα γραφικά στενά δρομάκια, τα λευκά καπετανόσπιτα και οι στέγες με τα κεραμίδια, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά της θάλασσας, δημιουργούν το τέλειο νησιωτικό σκηνικό. Η απάνεμη θάλασσα του βόρειου Ευβοϊκού είναι το hot spot του χωριού για θαλασσινά από το μεσημέρι, μέχρι να δύσει ο ήλιος.

3

Ροβιές

Πρόκειται για ένα χωριό που η ομορφιά του τους θερινούς μληνες συναγωνίζεται εκείνη πυ διθέτει τους χειμερινούς. Η ατελείωτη σε μήκος παραλία, με τα καθαρά βαθυγάλανα νερά είναι ο παράδεισος κάθε ταξιδιώτη που αναζητά μία όμορφη ακτή. Οι ελαιώνες απομακρύνουν το βλέμμα από το μπλε της θάλασσας και το παρασύρουν στα ενδότερα της Εύβοιας. Στη μέση του χωριού δεσπόζει το βενετσιάνικο πυργοκάστελο του 13ου αι.

Παραλίες

Οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές, καθώς σε πολλές παραλίες τα νερά είναι βαθιά και κρύα, ενώ σε άλλες είναι ρηχά και ζεστά.

Η παραλία της Αγίας Άννας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, για πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Η θάλασσα είναι βαθιά, ο βυθός έχει άμμο, ενώ η παραλία έχει χοντρή άμμο και ροδόχρωμα πεντακάθαρα βότσαλα.

Το Πευκί διαθέτει μία αρκετά μεγάλη σε μήκος παραλία (4 χιλιόμετρα περίπου) που είναι αρκετά δημοφιλής. Στην πλαζ και στη θάλασσα υπάρχουν βότσαλα, και ψιλή άμμος.

Έξω από το Αχλάδι υπάρχει μία παραλία με το όνομα Φραγκάκη (4,5χλμ. η απόσταση απο το χωριό), η οποία είναι μια πολύ όμορφη, που από τα δεξιά (προς τη μεριά της Αγίας Άννας δηλαδή) έχει άμμο και στην πλαζ αλλά και στο βυθό ενώ στα αριστερά έχει άμμο και λίγα βότσαλα. Η παραλία βρέχεται από το Αιγαίο, έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα και είναι αρκετά καθαρή. Συνδυάζει άψογα το βουνό με την θάλασσα και είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας.

4

Η παραλία του Νέου Πύργου εκτείνεται σε απόσταση ενός χιλιόμετρου, ενώ διαθέτει τα κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά. Εκείνο που κάνει τον Νέο Πύργο να ξεχωρίζει είναι ο πεζόδρομος με το πάρκο δίπλα στην παραλία. Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου δυτικά από το Νέο Πύργο βρίσκεται η παραλία της Νησιώτισσας. Εκεί σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά βρίσκεται ένα μικρό νησάκι (βραχονησίδα) με κάποια ερείπια στη κορυφή της. Πρόκειται για ερείπια που μιας εκκλησίας που φτιάχτηκε την περίοδο της φραγκοκρατίας αλλά και για τα ερείπια ενός πύργου που φτιάχτηκε την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ιαματικά λουτρά

Επιστρέφοντας και πάλι στην Αιδηψό, αν ο λόγος της επίσκεψής σας είναι η λουτρόπολη, τότε θα εντοπίσετε κομψά ξενοδοχεία και σύγχρονα υδροθεραπευτήρια με εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, τζακούζι, υδρομασάζ. Πάνω από 80 ιαματικές πηγές είναι στη διάθεσή σας, τη στιγμή που η θερμοκρασία κυμαίνεται από 28 έως 86 βαθμούς Κελσίου. Η φήμη αιώνων για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες οφείλεται στην πληθώρα των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων 9κυρίως σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου) και στο γεγονός ότι τα νερά ε΄ναι πάντα ρέοντα, αφού αναβλύζουν από φυσικές θερμομεταλλικές πηγές από βάθος 3.000 μ.

5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ