ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στην μαγευτική Δημητσάνα

Απόδραση στην μαγευτική Δημητσάνα
Eurokinissi/Βάιος Χασιάλης

Η Δημητσάνα είναι από τα ομορφότερα ορεινά και πιο ιστορικά χωριά της Ελλάδας.

Στα σοκάκια της συναντάς αρχοντόσπιτα, παραδοσιακά σπίτια και γραφικά ταβερνάκια. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 930 μ. έως 1.020 μ., στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία Τεύθις, πάνω σε δύο λόφους, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται ο κεντρικός ασφαλτόδρομος του χωριού.

Η Δημητσάνα απέχει 48 χλμ. από την Τρίπολη. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή διασχίζει το Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι.

oreini arkadia dimiotsana1 mouseio ydrokiniosis11

Στη Δημητσάνα γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στην "Πλάτσα", βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε. Εκεί σήμερα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας. Έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας έχει στηθεί ο ανδριάντας του πατριάρχη.

Στη Δημητσάνα επίσης έχει γεννηθεί και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του '21. Είναι εκείνος που ύψωσε το τίμιο λάβαρο και όρκισε τους αγωνιστές στη μονή της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα. Σουλατσάροντας στα στενά καλντερίμια του χωριού θα εντοπίσουμε και το δικό του πατρικό σπίτι.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Στις πηγές του Άη Γιάννη έχει χτισθεί το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στους χώρους του μουσείου θα δούμε σε λειτουργία έναν αλευρόμυλο, ένα βυρσοδεψείο, ένα ρακοκάζανο και ένα μπαρουτόμυλο.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 στη Δημητσάνα και στις πηγές του Άη Γιάννη, παράγονταν τεράστιες ποσότητες από μπαρούτι αλλά και πυρίτιδα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά ότι η Δημητσάνα είναι "η μπαρουταποθήκη του έθνους".

Το φαράγγι του Λούσιου

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Δημητσάνας πηγάζει ο ποταμός Λούσιος. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι εδώ λουζόταν ο θεός Δίας.Ο δρόμος που κατηφορίζει στο φαράγγι μας βγάζει στη Μονή Φιλοσόφου. Πρώτα θα φτάσουμε στη νέα μονή και μετά από λίγα λεπτά πεζοπορίας συναντάμε και την παλιά μονή, το πιο ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας. Αυτή η παλιά Μονή Φιλοσόφου είναι γνωστή και ως "Κρυφό Σχολειό". Επιστρέφουμε στη Δημητσάνα και παίρνουμε το δρόμο για Στεμνίτσα. Εκεί βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου. Είναι χτισμένη σε δυσπρόσιτο σημείο, στο φυσικό κοίλωμα ενός θεόρατου βράχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ