ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στη Στενή Ευβοίας

Ταξίδι στη Στενή Ευβοίας
Eurokinissi/Βάϊος Χασιάλης

Η Στενή Ευβοίας, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και της Ελλάδος.

Το καταφύγιο της Στενής βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό. Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο. Στη Στενή υπάρχουν επίσης και αναρριχητικές διαδρομές στην περιοχή Καραούλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω στους βράχους του βουνού της Δίρφυος. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης το οποίο θεωρείται ότι είναι από τα πιο βατά φαράγγια στην Ελλάδα.

Το βουνό της Δίρφυς προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία. Τόσο από την πηγή Κράτεια όσο και από τη Στενή, υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στο καταφύγιο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρα.

eurokinissi steni

Πηγή: Eurokinissi/Βάϊος Χασιάλης

Στην αρχαιότητα στην κορυφή του βουνού υπήρχε το αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφης είναι η Στενή, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες Εύβοιας που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

Από τους Βούνους και μέσα από την Κάτω Στενή στρίβουμε δεξιά για να φτάσουμε στα Καμπιά. Νότια στον καταπράσινο οικισμός των Καμπιών ρέει ο Καμπιώτης ποταμός. Τα Καμπιά φημίζονται για τις πέστροφες αλλά και για τις μουριές τους. Από τις κάμπιες που παλιότερα ενδημούσαν σε αυτές, οι κάτοικοι παρήγαν μετάξι. Κάτω από τον οικισμό Καμπιά, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται σε σπηλιά. Από τα Καμπιά ξεκινάει ορειβατική διαδρομή για το όρος Ξηροβούνι και το φαράγγι του Χάβου που καταλήγει στην Αγία Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ