ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Καλάβρυτα: Η Ελληνική ιστορία στη «σκιά» του Χελμού

Καλάβρυτα: Η Ελληνική ιστορία στη «σκιά» του Χελμού

Ένας από τους ιστορικότερους οικισμούς της Ελλάδας είναι χωρίς αμφιβολία τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για μία ορεινή κωμόπολη στο Νομό Αχαΐας, κάτω από την επιβλητική «σκιά» του Χελμού, σε υψόμετρο 735μ. 

Σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με μερικούς λόγους που θα σας πείσουν να επιλέξετε τα Καλάβρυτα για το επόμενο τριήμερο.

Ο μαρτυρικός οικισμός

2

Τα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με την νεότερη ελληνική ιστορία, αφού ήταν μία περιοχή που σφραγίστηκε από τη βιαιότητα των Γερμανών στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 13 Δεκεμβρίου του 1943, οι ναζί έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό αφού πρώτα σκότωσαν όλους τους άνδρες και τα αγόρια άνω των 12 ετών. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το «σπίτι των ηρώων» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Είναι ένα ενδιαφέρον «οδοιπορικό», μία αφήγηση γύρω από την ιστορία των Καλαβρύτων από τα χρόνια πριν την Κατοχή μέχρι και μετά από αυτή.

Στα «ιστορικά» βαγόνια του Οδοντωτού

3

Πίσω στο 1889 και ενώ η χώρα βρίσκεται υπό την πρωθυπουργία του Χαριλάου Τρικούπη, ξεκινάνε τα έργα για τη δημιουργία ενός «ακατόρθωτού» για τα τότε χρόνια έργου, της οδοντωτής σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την περιοχή του Διακοπτού με τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή που εξακολουθεί να κάνει μέχρι και σήμερα (κυρίως για τουριστικό ενδιαφέρον) είναι μία από τις ωραιότερες που θα μπορούσε να κάνει κάποιος, αφού διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού με ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο για να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοπτό. Η ειδική κατασκευή του, του επιτρέπει να ταξιδεύει σε μεγάλο υψόμετρο, 730 μ. Ο Οδοντωτός καλύπτει μία απόσταση 22 χλμ. και ακόμη και αν αποφασίσετε να μην επιβιβαστείτε στα βαγόνια του, αξίζει να ξεκινήσετε μία πεζοπορία παράλληλα με τις ράγες του. Οι εικόνες φυσικού κάλλους που θα αντικρύσετε δεν μπορεί παρά να σας καθηλώσουν!

Στο Σπήλαιο των Λιμνών

4

Το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται στο χωριό Καστριά, περίπου 16 χλμ. έξω από τα Καλάβρυτα και είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό θέαμα που δεν συναντάμε πουθενά αλλού. Μέσω μίας τεχνητής σήραγγας και υπερυψωμένων τεχνητών γεφυρών, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο εσωτερικό του, με συνολικό μήκος 1.980 μ., που διαθέτει 13 αλλεπάλληλες λίμνες. Εκτός από μία ιδιαίτερη εμπειρία, το Σπήλαιο των Λιμνών παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον, αφού στον πρώτο όροφο από τους τρεις του σπηλαίου, βρέθηκαν στο παρελθόν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, όπως ενός ιπποπόταμου.

Χαθείτε στο πιο μαγευτικό πλατανόδασος

5

Το Πλανητέρο βρίσκεται 25χλμ. έξω από τα Καλάβρυτα, στο δρόμο προς Κλειτόρια και είναι ένα «θαύμα» της Φύσης σε υψόμετρο 697 μέτρων. Πρόκειται για ένα μέρος με πυκνή, άγρια βλάστηση, καρυδιές και αιωνόβια πλατάνια που η διάμετρός τους φτάνει ακόμη και τα 4μ. Πέρα από τις παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν «ντόπια» λαχταριστή πέστροφα από τα τοπικά ιχθυοτροφεία, το πλατανόδασος διαθέτει νεροτριβές, εκ των οποίων η μία λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Ένα παραμυθένιο χωριό

6

Η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό γραφικό χωριό μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από τα Καλάβρυτα. Είναι μία στάση που αξίζει να κάνετε με τον Οδοντωτό αφού σαν την παραμυθένια ομορφιά αυτού του τόπου δεν υπάρχει αλλού στο χάρτη. Τα πέτρινα σπίτια, οι κεραμιδένιες σκεπές, η πλούσια καταπράσινη βλάστηση και ο «τρεχούμενος» ήχος του Βουραϊκού, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα τουλάχιστον εξωπραγματική για τον επισκέπτη.

Το δημοφιλές χιονοδρομικό

7

Τα Καλάβρυτα αποτελούν το καθιερωμένο hot spot για τους λάτρεις του ski και του snowboard! Κάθε χρόνο χιλιάδες ταξιδιώτες καταφθάνουν με σκοπό να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε μία από τις πίστες που διαθέτει το σύγχρονο χιονοδρομικό. Παρότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους «χειμερινούς» αθλητές, οι λιγότερο δραστήριοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι, βόλτες με έλκηθρα ή ειδικά μέσα μετακίνησης καθώς και στιγμές χαλάρωσης στο πολυσύχναστο σαλέ του χιονοδρομικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ