ΕΛΛΑΔΑ

10 λόγοι που Κίμωλος και Κουφονήσια θα «ξαναβρεθούν» στην κορυφή των online αναζητήσεων το 2019

10 λόγοι που Κίμωλος και Κουφονήσια θα «ξαναβρεθούν» στην κορυφή των online αναζητήσεων το 2019

Μικρά στο μάτι, «μεγάλα» στην επισκεψιμότητα! Κι όμως, η Κίμωλος και τα Κουφονήσια βρέθηκαν στην κορυφή των ηλεκτρονικών αναζητήσεων για το 2018, με τους περισσότερους χρήστες να ψάχνουν για ένα καταλύματα σε κάποιο από αυτά τα δύο παραδεισένια νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που δημοσίευσε η διαδικτυακή πύλη «e-kyklades.gr», η οποία έχει σχεδιαστεί με στόχο την τουριστική ανάδειξη του νησιωτικού συμπλέγματος στο Αιγαίο πέλαγος, μόνο οι επιχειρήσεις διαμονής σε αυτούς τους δύο γοητευτικούς προορισμούς σημείωσαν την υψηλότερη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 9.400 «κλικ», όταν ο μέσος όρος ανά κατάλυμα ανέρχεται στα 1.908!

Οι αριθμοί γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακοί, αν κάποιος κοιτάξει το σύνολο της επισκεψιμότητας της διαδικτυακής πύλης, καθώς οι 4.900 επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους κλάδους που σχετίζονται με διαμονή, μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση ή εμπορία τοπικών προϊόντων, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον 5,7 εκατομμυρίων χρηστών από 187 χώρες! Τι κάνει, όμως, αυτούς τους δύο νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων να έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των τουριστών;

Η Κίμωλος, το «ηφαιστιογενές διαμάντι»

Το Χωριό: Τα δρομάκια με τις καμάρες και τα σκεπαστά περάσματα ανάμεσα από λευκά σπίτια με ολάνθιστες αυλές, μαγεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την καθαρότητά τους. Πρόκειται για το μοναδικό οικισμό του νησιού στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβουνίου, το οποίο σε κερδίζει στο δευτερόλεπτο με τη γραφική ομορφιά του.

2

Το Μεσαιωνικό Kάστρο: Η κατασκευή του χρονολογείται στο 14ο-15ο αι. και αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών, το Μέσα Κάστρο που είναι σήμερα ερειπωμένο και το Έξω Κάστρο, τα σπίτια του οποίου είχαν φρουριακή διάταξη με τον εξωτερικό τοίχο να προστατεύει τις κατοικίες από τις επιδρομές των πειρατών και των επίδοξων κατακτητών.

Το Σκιάδι: Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στο ύψωμα Σκλάβοι, βρίσκεται ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, γνωστός και ως «πέτρινο μανιτάρι». Πρόκειται για ένα θαυμαστό μνημείο της Φύσης από πέτρα που μοιάζει με μανιτάρι και συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς του, οι επιστήμονες το έχουν εντάξει στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

3

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα που ταξιδεύουν το επισκέπτη στο παρελθόν του νησιού, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο «αναβιώνεται» η λαϊκή παράδοση του όμορφου αυτού τόπου.

Οι μοναδικές παραλίες: Στην παραλία Ελληνικά ο επισκέπτης με κάθε βουτιά κάνει και μια βόλτα στη βυθισμένη αρχαία πόλη του νησιού, βλέποντας ερείπια κατοικιών και τειχών, ενώ στα Μαυροσπήλια απολαμβάνει ένα ονειρικό ηλιοβασίλεμα. Τα τυρκουάζ νερά και η χοντρή λευκή άμμος στα Πράσσα και τα λαμπερά βότσαλα στην Αλίκη είναι ακόμα δύο παραλίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη.

Κουφονήσια: Τα «μικρά» διαμάντια των Μικρών Κυκλάδων

Η Χώρα: Ένας πανέμορφος οικισμός στο Άνω Κουφονήσι, που τα πλακόστρωτα δρομάκια του είναι γεμάτα από γλάστρες με γεράνια, κατάλευκους τοίχους και φιλόξενους ανθρώπους. «Γεμίζουν», τόσο το μάτι του επισκέπτη, όσο και την καρδιά του.

4

Οι διαμαντένιες παραλίες και οι σπηλιές: Δέντης, Φοίνικας, Φανός, Ιταλίδα, Πορί, Πεζούλια, Πισίνα. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις παραλίες και τις αμμουδιές που έχουν διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά. Παράλληλα, εντυπωσιακές λιλιπούτειες σπηλιές, που λέγεται ότι κρύβονταν οι πειρατές, συμπληρώνουν τη μαγεία μιας θαλάσσιας εξερεύνησης.

Η «πατρίδα» του Αρπιστή και του Αυλητή: Βόρεια του Άνω Κουφονησίου, βρίσκεται ένας προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος στο νησάκι της Κέρου. Για ορισμένους είναι, τόσο σημαντικός, όσο και η Δήλος, αφού έχει χαρακτηρισθεί ως η «πατρίδα» των κυκλαδίτικων ειδωλίων του Αρπιστή και του Αυλητή.

5

Η περιπλάνηση με σκαφάκι: Οι βόλτες με ένα μικρό πλεούμενο στις θάλασσες γύρω από το Άνω και Κάτω Κουφονήσι είναι ο μοναδικός τρόπος για να απολαύσει αυτά τα δύο παραδεισένια νησάκια. Γαλάζιο, βαθύ μπλε, πράσινο, χρυσαφί, εναλλάσσονται στο μαγευτικό θαλάσσιο τμήμα των Κυκλάδων.

Η εναλλακτική «πολυτέλεια»: Ίσως ο ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές, οι οποίες δεν στερούνται ανέσεων, αλλά και γεύσεων. Η διαμονή σε όμορφα καταλύματα, η παραδοσιακή κουζίνα και οι φυσικές ομορφιές σε Άνω και Κάτω Κουφονήσι, αποζημιώνουν τον επισκέπτη με το παραπάνω, παρά το μικρό, αλλά γεμάτο εκπλήξεις, μέγεθός τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ