ΕΛΛΑΔΑ

Βλόγγος: Στην κορυφή της ορεινής Αρκαδίας

Βλόγγος: Στην κορυφή της ορεινής Αρκαδίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Βλόγγος είναι ένα μικρό ιστορικό χωριό, μόλις 9 χιλ. δυτικά της Δημητσάνας. Χτισμένο στο Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.060 μέτρα, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας.

Έχει μόλις 43 μόνιμους κατοίκους και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου», αφού προσφέρει τέλεια πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στον Ταϋγετο, στο Λύκαιο όρος και στη Μίνθη. Όταν είναι «καθαρή» η ατμόσφαιρα, φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα του Αλφειού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, καθώς και το Ιόνιο πέλαγος.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αη-Γιώργη που χρονολογείται από το 1815, με την περίφημη πηγή με τους "καντάλους" να αναβλύζει κάτω από αυτήν. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει δασύλλιο με καρυδιές 100 ετών.

Στο προαύλιο του Αη-Γιώργη γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου με πανηγύρι που διοργανώνει ο Σύλλογος Βλογγαίων. Το πανηγύρι αρχίζει από το πρωί, μετά τη λειτουργία, και συνοδεύεται από γίδα βραστή και δημοτικά τραγούδια.

Στο χωριό υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα και καφενείο.

Πως θα φτάσετε

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Δημητσάνας - Ζάτουνας - Παλούμπα, μετά τη Ζάτουνα. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και κοντά στο χωριό Μελισσόπετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ