ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα: Η αναβίωση μιας ιστορίας αγάπης και απώλειας

Η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα: Η αναβίωση μιας ιστορίας αγάπης και απώλειας
Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Μια πικρή ιστορία έρωτα που έμελλε να μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων. Μία ιστορία που από στόμα σε στόμα έφτασε στο σήμερα, ως η νύχτα των στοιχειών στην Άμφισσα.

Ο Κωνσταντής ήταν ένας νεαρός βυρσοδέψης, από τους καλύτερους της περιοχής. Ερωτευμένος με τη Λενιώ ξεκίνησε για ένα μακρινό ταξίδι να πουλήσει τα δέρματα που είχε φτιάξει και να επιστρέψει να την παντρευτεί. Όταν επέστρεψε, βρήκε το σπίτι της κλειδαμπαρωμένο και τη Λενιώ άφαντη. Γρήγορα πληροφορήθηκε ότι η αγαπημένη του είχε χτυπηθεί από κεραυνό και πεθάνει, ενώ έπινε νερό στην πηγή της Χάρμαινας. Το παλικάρι δεν άντεξε το κακό. Μία μέρα οι χωριανοί του τον βρήκαν γαλήνιο και χαμογελαστό κάτω απο το κάστρο. Ο Κωνσταντής είχε αυτοκτονήσει, με την ελπίδα θα ανταμώσει τη Λενιώ.

Η θρησκεία δεν τον συγχώρησε και έμεινε να περιπλανιέται, ώσπου μεταμορθώθηκε σε ανθρωπόμορφο τέρας, πανήψυλο με μακριά χέρια και φριχτό παρουσιαστικό, το στοιχειό της Χάρμαινας που ήταν το πιο δυνατό και πιο έξυπνο από τα άλλα στοιχειά της περιοχής, φύλαγε την πηγή της Χάρμαινας και προστάτευε τους ταμπάκηδες που εργάζονταν εκεί.

Πολλές φορές οι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι ολόκληρα μερόνυχτα από τα ουρλιαχτά, ακούγοντας το στοιχειό της Χάρμαινας να παλεύει με άλλα στοιχειά.

9

Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Στο πέρασμα του χρόνου, οι θεοί συγχώρησαν τα στοιχειά. Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα και στην αναπαράσταση της ιστορίας αυτής αγάπης και απώλειας.

Τα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία του Αι Νικόλα κοκκινίζουν και οι νεράιδες κατεβαίνουν αργά με δάδες αναμμένες στα χέρια τους. Από την εξέδρα που είναι στημένη στην πλατεία ακούγονται ουρλιαχτά και ήχοι από αλυσίδες που σέρνονται.

Ξεκινάει η αφήγηση της ιστορίας, στοιχειά παλεύουν μεταξύ τους και νικητής είναι το στοιχειό της Χάρμαινας. Τότε νεράιδες, ξωτικά, κωδονοφόροι με τραγόμορφες στολές και άλλα υπερφυσικά πλάσματα με σφυρίχτρες και κρασί στα χέρια ξεχύνονται στην πλατεία και στην πόλη απλώνεται μια μεγάλη γιορτή. Περίπου τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, και μάλιστα πολλοί νέοι, συμμετέχουν στο δρώμενο.

LP2 0609

Πηγή: Λευτέρης Παρτσάλης

Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου σπεύδουν στην Άμφισσα για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που αναβιώνει το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς.

Αν τύχει να βρεθείτε στην περιοχή εκείνες τις ημέρες, φροντίστε να αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας. Και επιστρέφοντας, να φέρετε μαζί σας δύο μαύρες γραμμές φούμο που σίγουρα κάποιος από τους ντόπιους θα έχει προνοήσει να σας χαρίσει…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ