Η «καρδιά» της κρητικής γαστρονομίας χτυπά στο Ηράκλειο
ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η «καρδιά» της κρητικής γαστρονομίας χτυπά στο Ηράκλειο

Όλα όσα συνέβησαν στο 7ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Το CNN Greece βρέθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τη διεξαγωγή του 7ου Παγκρήτιου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Οικοδεσπότης του Φεστιβάλ ήταν ο Θοδωρής Καλαθάκης, γνωστός για τη δραστηριότητά του στην ευρύτερη περιοχή, καθώς διοικεί το Ι.Ι.Ε.Κ. Kappa Studies. Ο διήμερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Αισθήσεων, είχε διττό στόχο: Αφενός να διαγωνιστούν οι νεότεροι -σπουδαστές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αφετέρου να συμμετάσχουν όλοι όσοι επιθυμούν να διαδώσουν μία συνταγή ξεχασμένη στο χρόνο.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ οι σπουδαστές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής διαγωνίστηκαν σε κρητικές συνταγές, με ελεύθερο θέμα αλλά με υλικά της κρητικής γης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός σκαλίσματος σε λαχανικά και φρούτα, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα διαγωνισμός κρητικής κουζίνας από επαγγελματίες, αλλά και μαθητικός διαγωνισμός για παιδιά ηλικίας Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες ολόκληρης της Κρήτης έστρωσαν το τραπέζι για όλους όσοι θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την κρητική γαστρονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως στήθηκαν δεκάδες κουζίνες σε παράταξη, με απώτερο σκοπό οι συμμετέχοντες να μαγειρέψουν μία συνταγή της προτίμησής τους, αποκλειστικά με κρητικά προϊόντα. Η ιδιαιτερότητα; Οι περισσότεροι επέλεξαν να μαγειρέψουν συνταγές που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ο κ. Καλαθάκης, μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, σημείωσε: «Στόχος μας είναι η συλλογή του πραγματικά υπέροχου και πλούσιου πολιτισμού της γεύσης της κρητικής κουζίνας. Προσπαθούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό να προσεγγίσουμε τον πλούτο που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας, που έχουμε υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αλλά και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. Καταγράφουμε στοιχεία που μετρούν 4.000 χρόνια πολιτισμού».

Με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο συλλέγονται και καταγράφονται, αρχειοθετούνται και αξιολογούνται εκατοντάδες συνταγές. Συντριμάδες, χοιρινό με γιαχνερά, ριζόπιτα, τσακλαμάς, κρουσταλένια, καλιτσούνια ανεβατά, τζουλαμάς, χλωροκούκια με αγκινάρες, γεμιστά με χόντρο, αγνόπιτες, γαμοπίλαφο με βραστό ζυγούρι, σκιουφιχτά με ανθότυρο, μαγγίρι, σουπιές στιφάδο με τηγανιτές πατάτες, είναι μόνο λίγα από τα πιάτα που παρασκευάστηκαν τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ και που παρουσιάστηκαν μπροστά σε καταξιωμένους Chef και διευθυντές ξενοδοχείων. Ο απολογισμός: 120 συμμετοχές με περισσότερες από 200 παρασκευές συνταγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο των ετών έχουν συλλεχθεί και καταγραφεί περισσότερες από 2.000 διαφορετικές συνταγές, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην κρητική κουζίνα!

Πλέον, οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται για το 8ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και είναι βέβαιο πως οι γεύσεις θα ξεσηκώσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.