ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ποταμός Κηρέας με το πλατανοδάσος και τις νύμφες

Ο ποταμός Κηρέας με το πλατανοδάσος και τις νύμφες
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Στη βόρεια Εύβοια, στο δρόμο προς την Αγία Άννα, βρίσκεται ο ποταμός Κηρέας. Το πλατανόδασος του Κηρέα, είναι ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Ο Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι, ενώνεται με τον ποταμό Νηλέα και καταλήγουν στο Αιγαίο στην παραλία Κρύα Βρύση (κοντά στο Πελέκι Κηρίνθου).

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα.

kireas1 kontarinis

Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Στον ποταμό Κηρέα κρεμαστά ξύλινα γεφυράκια που αιωρούνται πάνω από τα ξύλινα γεφυράκια. Στο πλατανοδάσος υπάρχει ο Μεγάλος Πλάτανος που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού (θέση Παρασκευόρεμα). Είναι το γηραιότερο και μεγαλύτερο σε μέγεθος δέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου.

Οι θρύλοι του ποταμιού

Πλήθος θρύλων και παραδόσεων συνοδεύουν το πλατάνι σχετικά με νεράιδες και ξωτικά. Επίσης λέγεται, ότι όποιος κοιμηθεί κάτω από αυτόν θα αρρωστήσει, ενώ όποιος τον κόψει θα πεθάνει.

Για να φτάσετε στον Μεγάλο Πλάτανο από Χαλκίδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο προς Βόρεια Εύβοια. Δύο χιλιόμετρα μετά το Προκόπι, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε το δρόμο για ένα χιλιόμετρο περίπου. Ο δρόμος περνάει κάθετα από το ποτάμι του Κηρέα και καλύπτεται από νερό. Το Χειμώνα εάν θέλετε να τον διαβείτε πρέπει να έχετε μαζί σας 4x4.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ