ΕΛΛΑΔΑ

Πλήγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας η καλοκαιρία του 2019

Πλήγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας η καλοκαιρία του 2019
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πλήγμα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας ήταν η καλοκαιρία που διήρκησε ως τα τέλη του 2019.

Μάλιστα, στα κέντρα της Μακεδονίας ακόμα περιμένουν καρτερικά... άσπρη μέρα προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά, έστω και μετά την πάροδο των εορτών.

Τα εννέα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας άνοιξαν στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Ηρακλή Λεφούση, μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, που όπως αναφέρει στο voria.gr, όλοι περιμένουν πως η τύχη θα είναι με το μέρος τους και θα χιονίσει ικανοποιητικά τις επόμενες μέρες.

Όπως τονίζει, όσα από τα χιονοδρομικά κέντρα είχαν ικανοποιητικό χιόνι παρέμειναν ανοιχτά, δουλεύοντας με συγκεκριμένες πίστες ακόμα και με τεχνητό χιόνι, ενώ σε άλλα το χιόνι ήταν ελάχιστο έως και μηδαμινό με αποτέλεσμα να «παγώσουν» προσωρινά τη λειτουργία τους.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, για παράδειγμα, που ήταν το πρώτο που άνοιγε κάθε χρονιά, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Βαβαλέκας, μέλος της ΕΧΚΕ, φέτος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καθόλου χιόνι. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και τα χιονοδρομικά του Φαλακρού στη Δράμα, του Λαϊλιά στις Σέρρες και του Βιτσίου στην Καστοριά που δεν είδαν χιόνι.

Σε καθεστώς υπολειτουργίας και το χιονοδρομικό του Σελίου στην Ημαθία, καθώς δεν υπάρχει ίχνος χιονιού για σκι και άλλες δραστηριότητες.

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Ελατοχώρι στην Πιερία, με τον υπεύθυνο Δημήτρη Γκλάρα να σημειώνει στο ίδιο μέσο πως η επισκεψιμότητα είναι ικανοποιητική σε συνάρτηση με τον όγκο του χιονιού. Όπως επισημαίνει, τις δύο βδομάδες που είναι ανοιχτό, το χιονοδρομικό δουλεύει από τη μέση του βουνού και πάνω, εκεί δηλαδή όπου έχει χιονίσει καθώς στο υπόλοιπο μισό το χιόνι δεν επαρκεί για έλκηθρο, σκι ή σνόουμπορντ. Παράλληλα, επισημαίνει πως τις ημέρες των εορτών, το Ελατοχώρι αποτέλεσε δημοφιλή προορισμό, φτάνοντας περίπου τους 5.000 επισκέπτες, ενώ συμπληρώνει πως περιμένουν την επερχόμενη κακοκαιρία, προκειμένου να τεθεί το χιονοδρομικό σε πλήρη λειτουργία.

Αρκετά ικανοποιητική είναι η κίνηση στο χιονοδρομικό της Βίγλας-Πισοδερίου στην Φλώρινα σύμφωνα με τον Τότσκα Αναστάση, υπεύθυνο του κέντρου. Όπως επισήμανε, δεν λειτουργούν όλες οι πίστες, ωστόσο ο κόσμος το προτιμά για τις εξορμήσεις του.

«Περιμένουμε τα χιόνια της νέας χρονιάς για να πάμε ακόμα καλύτερα», τονίζει.

Καλύτερη και πιο... λευκή εικόνα παρουσιάζουν τα χιονοδρομικά του Βόρα-Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και τα 3-5 Πηγάδια στην Ημαθία. Όπως σημειώνει στο voria.gr ο Θάνος Παναγιωτόπουλος, προϊστάμενος του χιονοδρομικού κέντρου του Βόρα, «από τις 20 Δεκεμβρίου που άνοιξε, λειτουργεί πλήρως, εκτός κάποιων ημερών που κλείνει ένα τμήμα λόγω σφοδρών ανέμων». Μάλιστα κάθε μέρα το επισκέπτονται 1.000 με 1.500 άτομα, όπως σημειώνει.

Αν και με τεχνητό χιόνι, σε πλήρη λειτουργία και με πολλούς επισκέπτες είναι η πίστα των αρχαρίων στα 3-5 Πηγάδια, ενώ όπως αναφέρει ο Κώστας Σαγρής, υπεύθυνος του κέντρου, ήδη έχουν αποσταλεί κανόνια προκειμένου να καλύψουν με χιόνι τον «Παράδεισο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αμείωτο ενώ εκτιμά πως αν οι προγνώσεις για χιονόπτωση επαληθευτούν, η κίνηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ