ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μαγευτικό βίντεο της βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά από ψηλά

Μαγευτικό βίντεο της βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά από ψηλά
INTIME

Ένα μοναδικό βίντεο με μαγευτικά πλάνα της βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά από ψηλά, βιντεοσκόπησε με drone και παρουσιάζει η ομάδα Up Stories.

Ο Μυστράς, ένα απομονωμένο βουνό, ύψους 634 μ., ανήκει στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου κοντά στην αρχαία Σπάρτη και αποτελεί μία πολύ ισχυρή στρατηγική θέση.

Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Οι Φράγκοι επέλεξαν να χτίσουν το κάστρο τους στον Μυστρά, στον απότομο και φυσικά οχυρό λόφο.

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η ακρόπολη, το φράγκικο κάστρο. Ακολουθούν, χαμηλότερα, δύο σειρές τειχών, που ενισχύουν ουσιαστικά τη φυσική οχύρωση του λόφου. Λόγω των απότομων απολήξεων του βράχου, η πλαγιά δεν οχυρώνεται σε όλο το μήκος της, παρά μόνο στα ευάλωτα σημεία της.

Το 1262, το κάστρο πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και ένας νέος οικισμός αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω από αυτό. Το 1289, η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της έδρας της κεφαλής της , του διοικητή δηλαδή των βυζαντινών κτήσεων της Πελοποννήσου, από τη Μονεμβάσια στον Μυστρά.

Ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του ομώνυμου βυζαντινού Δεσποτάτου τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ