CNNi: Η Ελλάδα έτοιμη να ξανανοίξει για τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου
Πηγή: INTIME

Στην ετοιμότητα της Ελλάδας να επανεκκινήσει τον τουρισμό της από την 1η Ιουλίου αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά του το CNNi, έπειτα και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο και στον δημοσιογράφο Νικ Ρόμπερτσον.

Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μια σπάνια ιστορία επιτυχίας κατά του κορωνοϊού, αναφέρει το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι επιβάλλοντας από νωρίς ένα αυστηρό κλείσιμο, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τους θανάτους απίστευτα χαμηλά. Παράλληλα, αναφέρεται στο άνοιγμα μερικών επιχειρήσεων αυτή την εβδομάδα, όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί η χώρα, με προσεκτικό τρόπο πάντα, να αποτελέσει πρότυπο καλωσορίσματος ορισμένων ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι.

"Η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που είχατε τα προηγούμενα χρόνια", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Νικ Ρόμπερτσον αυτή την εβδομάδα και συνέχισε: 

“Ίσως κανένα μπαρ να μην είναι ανοιχτό, ή να μην υπάρχει μεγάλο πλήθος, αλλά μπορείτε να ζήσετε μια φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα - υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία βρίσκεται σε καθοδική πορεία”.

Το άνοιγμα στον τουρισμό σημαίνει αναπόφευκτα το άνοιγμα της χώρας σε άτομα που ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι τα τρέχοντα καθεστώτα δοκιμών μπορούν να βελτιωθούν για τη μείωση του κινδύνου.

Προς το παρόν, κάθε ξένος ταξιδιώτης ελέγχεται για κορωνοϊό κατά την άφιξή του στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει για κάτι πολύ πιο ολοκληρωμένο: Θέλει διεθνή, ή τουλάχιστον ευρωπαϊκά, πρότυπα που θα θέτουν τα ίδια πρωτόκολλα ταξιδιού για όλες τις χώρες.

"Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δοκιμάζονται προτού μπουν σε αεροπλάνο, όχι μετά την άφιξή τους εδώ”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να μπαίνουν στο αεροπλάνο εφόσον το τεστ τους ήταν αρνητικό ή το τεστ αντισωμάτων θετικό.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο ίδιος ελπίζει η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες από την 1η Ιουλίου.

Video: Κορωνοϊός: Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNNi

Στόχευση σε τουρίστες υψηλού κύρους

Δεδομένης της προσπάθειας που θα χρειαστεί για να φτάσει κάποιος εδώ σε μια εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους που μεταφέρουν τους περισσότερους τουρίστες - έχουν σταματήσει τις πτήσεις, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει σε "περισσότερους τουρίστες υψηλού κύρους”.

"Για παράδειγμα, οι διακοπές σε σκάφος (yachting), όπου είναι λιγότεροι οι άνθρωποι μέσα σε μια βάρκα και στη συνέχεια βγαίνουν για φαγητό ή αγοράζουν προμήθειες", είπε.

"Ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρότερα ξενοδοχεία μου φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο είδος του κόσμου μετά την πανδημία”.

Το ζήτημα του πότε και του τρόπου ανοίγματος δεν είναι ασήμαντο για ένα έθνος που έχει υποστεί κρίση από ύφεση και οικονομική αναταραχή για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται τουλάχιστον κατά 20% από τον τουρισμό, διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Με πάνω από 31 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, τρεις φορές τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών της σε 10 χρόνια και έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια σε υπηρεσίες και υποδομές. Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες εργάζεται στον τουρισμό ή σε συναφείς βιομηχανίες.

Οι πρώτες προβλέψεις έδειχναν μια ακμάζουσα χρονιά, οδηγώντας την Ειρήνη Πετράκου και τους δύο αδελφούς της να επενδύσουν στο ξενοδοχείο που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας από το 1970 και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Όπως λέει η ίδια στο CNNi, οι πρώτες κρατήσεις έδειχναν πολύ καλές και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανακαίνιση, όμως η τρέχουσα κατάσταση τους έχει προκαλέσει μεγάλο ζήτημα ρευστότητας.

Μια πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνει ότι το 65% των ξενοδόχων που απάντησαν φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ωθηθούν σε χρεοκοπία.

Τα ξενοδοχεία της πόλης αναμένεται να ανοίξουν ξανά από την 1η Ιουνίου, ενώ τα εποχιακά ξενοδοχεία αναμένεται να ακολουθήσουν έως και ένα μήνα αργότερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Πετράκου, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια για το πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις - μια μεγάλη ανησυχία δεδομένου ότι το 90% των τουριστικών εσόδων της Ελλάδας προέρχεται από ξένους επισκέπτες.

“Το πρώτο κομμάτι του καλοκαιριού έχει ήδη χαθεί”, λέει, ενώ για όσους έχουν κάνει κρατήσεις για αργότερα μέσα στη σεζόν, σημειώνει πως έχουν μια προσέγγιση του τύπου “βλέποντας και κάνοντας”.

Όπως πολλοί στη βιομηχανία, η κ. Πετράκου πιστεύει ότι η επιτυχία της Ελλάδας να περιορίσει νωρίς τον ιό, είναι το κλειδί ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας να επιβιώσει άθικτο από αυτή την κρίση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στο CNNi ότι η αίσθηση της συλλογικής επιτυχίας στον αγώνα της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό, είναι μια κληρονομιά που κρατάει από την κρίση.

"Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια", προσθέτει. "Οι Έλληνες δεν ήταν περήφανοι εδώ και πολύ καιρό".

"Είναι καλό να έχουμε πίσω αυτά τα συναισθήματα. Θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση που σαφώς είναι κοντά”, καταλήγει.

Greece says it'll re-open to tourists on July 1 as it claims success over Covid-19

Διαβάστε επίσης