ΕΛΛΑΔΑ

Η τέχνη του σκοπελίτικου μαχαιριού

Η τέχνη του σκοπελίτικου μαχαιριού
CNN Greece

Μπορεί το κρητικό μαχαίρι να έχει τη φήμη και να είναι γνωστό ευρύτερα αλλά η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που φημίζεται για τα μαχαίρια της.

Το σκοπελίτικο μαχαίρι έχει παράδοση αιώνων, χαρακτηρίζεται από την αντοχή του και διακρίνεται από την ασύμμετρη κυρτή λάμα του που πλαταίνει στο μπροστινό της μέρος.

Σήμερα που η τέχνη του μαχαιροποιού τείνει να εξαφανιστεί υπάρχουν ακόμη μερικοί τεχνίτες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που κατασκευάζουν μαχαίρια με τον ίδιο τρόπο που τα κατασκεύαζαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους, στο χέρι και με μεράκι.

Για τις λαβές χρησιμοποιούν κέρατο τράγου, κριαριού ή ελαφιού, ή συνδιασμό δύο κεράτων, ενώ οι θήκες φτιάχνονται από κυπαρίσσι που έχει ξεραθεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Στη Σκόπελο σήμερα υπάρχουν τρεις τεχνίτες που συνεχίζουν την παράδοση και με τα CNN Greece επισκεφτήκαμε το εργαστήριο του Νίκου Σάββα, ο οποίος μας είπε για την τέχνη και την ιστορία του σκοπελίτικου μαχαιριού.

Ο ίδιος κατασκευάζει τα μαχαίρια του με τον παραδοσιακό τρόπο και με τα σχήματα που πήρε από τους παλιούς μαχαιροποιούς του νησιού. Αν βρεθείτε στη Σκόπελο αναζητείστε τους μαχαιροποιούς της και δείτε τις δημιουργίες τους.

Αν αποφασίσετε να πάρετε ένα σκοπελίτικο μαχαίρι για την κουζίνα σας θα το έχετε για μια ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ