ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Αρμονική συνύπαρξη του μπλε και του πράσινου

Σκόπελος: Αρμονική συνύπαρξη του μπλε και του πράσινου
CNN Greece

Η Σκόπελος έχει χαρακτηριστεί το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα και είναι αλήθεια αφού πάνω από το 60% της επιφάνειας της καλύπτεται με πευκόδασος, γεγονός που δημιουργεί αφενός ένα ιδιαίτερο και πολύ ευχάριστο μικροκλίμα και αφετέρου είναι μια όαση για το μάτι του επισκέπτη. 

Ως νησί των Σποράδων η Σκόπελος διαφέρει πολύ από τις νοτιότερες της Κυκλάδες τόσο στο τοπίο όσο και στην αρχιτεκτονική.

Το πράσινο των Σποράδων είναι αυτό που αγαπούν οι επισκέπτες τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τις επιλέγουν.

Υπέροχες παραλίες, διαδρομές, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί και πλούσια φύση συνθέτουν ένα πανέμορφο μωσαϊκό που αξίζει να το γνωρίσουν όσοι δεν το έχουν γνωρίσει ακόμη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της όμως είναι οι άνθρωποι της στους οποίους οφείλεται και αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της. Άνθρωποι όπως ο ρεμπέτης Γιώργος Ξηντάρης που έχει ταυτιστεί με το νησί καθώς κάθε καλοκαίρι θα περάσουν σχεδόν υποχρεωτικά να τον ακούσουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού. Όπως ο Γιάννης Μπουνταλάς, ο μικροναυπηγός που η φήμη του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ο μαχαιροποιός Νίκος Σάββας, η Χέδερ Πάρσονς που αφιέρωσε τη μισή ζωή της για να βρει και να αναδείξει τα μονοπάτια του νησιού, η Κερασία ή Cherry που δούλεψε κομπάρσος στο Mama Mia και έχει να σου πει ιστορίες με τον Πιρς Μπρόσναν και την Μέριλ Στρίπ, ο Πρόδρομος του πρώτου Big Brother από το μακρινό 2001 που διατηρεί τη γοητεία του ομορφόπαιδου με λίγα παραπανίσια κιλά βέβαια και που σήμερα έχει εστιατόριο με εξαιρετική κουζίνα και πολλοί πολλοί άλλοι.

Η Σκόπελος έχει δύο μεγάλους οικισμούς και μερικούς μικρότερους. Οι βασικοί είναι η Χώρα και η Γλώσσα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι των δύο οικισμών βρίσκονται λέει, σε αντιπαλότητα το γιατί δεν το κατάλαβα όποιον και να ρώτησα. Είναι μάλλον μια από τις περίεργες αυτές έχθρες δύο κοινωνιών που ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια για ασήμαντη αιτία που σήμερα κανείς δεν θυμάται ποια ήταν αλλά τη διατηρούν για να μην χαλάσουν την παράδοση…

Εν πάση περιπτώσει , δεν έχει καμία σημασία, είναι και οι δύο οικισμοί πανέμορφοι, αμφιθεατρικά χτισμένοι σε διαφορετικές πλευρές του νησιού, και θα είστε και στις δύο καλοδεχούμενοι και επίσης θα φάτε και πολύ καλά ότι και να επιλέξετε. Για το που θα μείνετε αυτό το αφήνουμε στα γούστα σας. Η Σκόπελος έχει ήπια τουριστική ανάπτυξη, δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κυριαρχούν τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία που όλα είναι όπως το λέει η λέξη “οικογενειακά” και τα δωμάτια. Και φυσικά οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τους προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς.

Πέρυσι η Σκόπελος είχε 72.000 τουρίστες όλη τη σεζόν. Φέτος λόγω κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότεροι κάτι που προβληματίζει τους ντόπιους, ειδικότερα αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά ελπίζουν σε μια επέκταση της τουριστικής σεζόν αν όλα πάνε καλά.


Τι θα κάνετε στη Σκόπελο; Ξεκινήστε από τη Χώρα και δεν χρειάζονται βιασύνες. Ο οικισμός της Χώρας είναι ιδανικός για να να περάσετε χαλαρά τα πρωινά σας περπατώντας στα δρομάκια του μέχρι το Κάστρο, βλέποντας τα παλιά αρχοντικά, το Λαογραφικό Μουσείο και απολαμβάνοντας τον καφέ σας στο παραλιακό μέτωπο με συνοδεία της φημισμένης σκοπελίτικης τυρόπιτας.

Παραλίες

Οι επιλογές για μπάνιο στη Χώρα είναι τρεις και πολύ κοντά. Το Γλυστέρι που είναι σε ένα μικρό κολπίσκο που έχει πάντα μπουνάτσα όσα μπφόρ και να έχει, το Γλυφονέρι που είναι και η πιο κοντινή -φαίνεται από το Κάστρο- αλλά μικρή και ο Στάφυλος με το δάσος να φτάνει σχεδόν μέχρι την παραλία.

Από εκεί και μετά φεύγοντας από Χώρα προς Γλώσσα έχετε δύο επιλογές. Είτε να πάτε μέσα από το βουνό, από όπου θέλετε περίπου μισή ώρα οδήγηση μέσα από πυκνό δάσος – και ομολογουμένως με λίγο δύσκολο δρόμο- είτε παραλιακά από το νότιο μέρος, περνώντας από όλες τις φημισμένες παραλίες του νησιού. Πιο ξεκούραστος δρόμος, μέσα από οικισμούς και σταματάτε όπου θέλετε για μπάνιο και φαγητό. Να προτείνουμε παραλία δεν έχει και πολυ νόημα γιατί είναι όλες στα πόδια σας και η επιλογή δική σας. Να πούμε απλά ότι οι πιο φημισμένες είναι η Μηλιά, ο Αγνώντας, το Καστάνι και ο Πάνορμος.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκοπέλου είναι τα μοναστήρια της. Το νησί έχει 14 μεταβυζαντινά μοναστήρια με μεγάλη ιστορία και όλα τους χτισμένα σε προνομιακές θέσεις με υπέροχη θεά. Καθένα από αυτά έχει μια μεγάλη ιστορία και σημαντικά κειμήλια και αγιογραφίες, ότι σώθηκε δηλαδή μετά το κλείσιμό τους με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα.

Για την ιστορία να πούμε ότι το κλείσιμο των μοναστηριών τότε ακολούθησαν λεηλασίες των θησαυρών τους. Ήταν η εποχή που η Ευρώπη και οι ιδιωτικές συλλογές γέμισαν με βυζαντινούς θησαυρούς.

Μπορεί να επισκεφθεί κανείς όσα από τα μοναστήρια μπορεί, πηγαίνοντας είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια περπατώντας στα παλιά μονοπάτια, που σήμερα είναι προσβάσιμα κυρίως χάρη σε μια Αγγλίδα που αγάπησε το νησί και τη φύση του, έφερε στην επιφάνεια τα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια του και σήμερα τα συντηρεί με τη βοήθεια εθελοντών. Η Χέδερ Πάρσονς ζει στη Σκόπελο 35 χρόνια και αν θέλετε να περπατήσετε στα μονοπάτια όπως πάρα πολύς κόσμος κάθε χρόνο, αναζητείστε την για πληροφορίες. Την ξέρουν όλοι στο νησί.

Τέλος να πάτε να δείτε το βράχο του Αι Γιάννη στο Καστρί, το σημείο που γυρίστηκε μέρος της ταινίας Mama Mia. Όχι για το Mama Mia αλλά γιατί είναι μοναδικό μέρος για την ομορφιά του και την ενέργεια που εκπέμπει.

Μέρος από τα σκαλοπάτια μέχρι να φτάσετε στο εκκλησάκι είναι λαξευμένα στο βράχο και από την κορυφή θα έχετε υπέροχη θέα. Πολλοί Σκοπελίτες είχαν βοηθήσει στην παραγωγή του Mama mia, παίζοντας ως κομπάρσοι και αν βρείτε κάποιον θα σας πει ιστορίες από τα γυρίσματα.

* Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες, τους Ιωάννα Ευσταθίου, Κερασία Ταμουρίδου, τον Δήμο Σκοπέλου, τα εστιατόρια Ανατολή, Καρυδιά και Πρόδρομος και το ξενοδοχείο Aperitton

ΔΗΜΟΦΙΛΗ