ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου - Σε αναζήτηση χρυσής τομής κυβέρνηση - εκκλησία

Lockdown: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου - Σε αναζήτηση χρυσής τομής κυβέρνηση - εκκλησία
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

O τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για παραπάνω «διεκδικήσεις» υπέρ της Εκκλησίας κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η δεύτερη επαφή μέσα σε λίγο εικοσιτετράωρα του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά τη σολομώντεια λύση στο ακανθώδες ζήτημα των της λειτουργίας των ιερών ναών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Λύση για την οποία πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η επιτροπή των ειδικών.

Κατά πληροφορίες, και υπό την αίρεση της θετικής γνωμοδότησης από την επιτροπή των ειδικών, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για την επιπλέον λειτουργία που είχε ζητηθεί, πέραν δηλαδή της πραγματοποίησης των ιερών ακολουθιών που έχουν εγκριθεί για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια.

Η προσθήκη θα αφορά στην ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια τροποποίηση των μέτρων, ώστε να επιτραπούν οι κυλιόμενες λειτουργίες εκείνη την περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, έθεσε και το αίτημα της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών εντός των εκκλησιών.

Η εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. και το πλαφόν από τα 25 άτομα στους Μητροπολιτικούς ναούς, να φτάσει στους 50.

Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντιδράσεις

Αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Όμως κατόπιν προειδοποιήσεων των ειδικών για το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση και οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οδήγησαν σε αποφάσεις που δεν φαίνεται να… καλύπτουν όλους τους ιεράρχες.

Ορισμένες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων.

Ανάμεσά τους, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha είπε: «Νομίζω ότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που προτάθηκε και χαιρόμαστε που ήδη άκουσα την είδηση ότι θα συνομιλήσουν οι δύο άνδρες, τόσο ο Μακαριότατος όσο και ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και να πάμε όπως μέχρι τώρα ενωμένοι στο να γιορτάσουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα μας περιμένουν στη συνέχεια. Αυτό ελπίζουμε και ευχόμαστε»

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV:«είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο». Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ