ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ζαγοροχώρια: Ταξίδι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη κουλτούρα

Ζαγοροχώρια: Ταξίδι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη κουλτούρα
ΙΝΤΙΜΕ

Εάν αναζητάτε μοναδικά τοπία, ατελείωτη φυσική ομορφιά και μοναδικές εκδρομές, τότε τα Ζαχοροχώρια είναι σίγουρα το μέρος που θα λατρέψετε. 

Πρόκειται για την περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν 46 μικρά χωριά, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Εάν λοιπόν ασπάζεστε κι εσείς την άποψη πως αυτός ο τόπος είναι γεμάτος ομορφιά, τότε μην παραλείψετε μία απόδραση στο μαγευτικό αυτό μέρος.

Τα Ζαγοροχώρια, αποτελούν μία ιδιαίτερη ταξιδιωτική εμπειρία, καθώς μπορεί κάποιος - ανάλογα και με το πού θα μείνει - να κάνει διακοπές ξεκούρασης, δίπλα στο τζάκι όταν η θερμοκρασία έξω είναι χαμηλή ή να απολαύσει πεζοπορίες και διαδρομές στα πετρόχτιστα δρομάκια των χωριών και στην υπέροχη φύση.

Αν είστε αθλητικοί τύποι, η περιοχή προφέρεται επίσης (ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη) για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, river trekking, parapente, κανό - καγιάκ και mountain bike. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται με αφετηρία το Πάπιγκο ή την Αρίστη καθώς και από το Μικρό Πάπιγκο από όπου ξεκινούν οι πιο ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές.

zagoroxoria-1.jpg
ΙΝΤΙΜΕ

Ένα μαγευτικό μέρος που διαφέρει από τα υπόλοιπα

Το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση μόλις φτάσετε στην περιοχή, είναι οι στενοί δρόμοι που αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι τοξωτές γέφυρες και τα παραδοσιακά κτίσματα, θα σας ανταμείψουν.

Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής είναι το καταπληκτικό φαράγγι του Βίκου που έχει βάθος σχεδόν 1 χιλιόμετρο – ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπάρχει πρόσβαση στην χαράδρα από αρκετές περιοχές και μπορείτε να την απολαύσετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ολόκληρη η περιοχή ανήκει στον Εθνικό Δτυμό της Βόρειας Πίνδου και θεωρείται προστατευόμενη.

Για εσάς που είστε λάτρεις της πεζοπορίας και περιπάτων, οι μοναδικές διαδρομές για περπάτημα δίπλα στη φύση και τα κρυμμένα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους, αποτελούν ακόμη ένα έναυσμα για να προτιμήσετε την συγκεκριμένη εκδρομή.

ΙΝΤΙΜΕ

Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε

Το κύριο αξιοθέατο στα Ζαγοροχώρια, εκτός φυσικά από το φαράγγι του Βίκου, αποτελούν τα ίδια τα πετρόχτιστα χωριά με τις παλιές εκκλησίες τους. Πιο συγκεκριμένα όμως, αξίζει όποιος επισκεφθεί την περιοχή να δει επίσης από κοντά τις Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο και τα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Βοϊδομάτη. Μια πεζοπορική διαδρομή που οδηγεί σε ένα μοναδικό τοπίο είναι αυτό για τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, την αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μέτρα.

ΙΝΤΙΜΕ

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν με λίγα λόγια ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φύση, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν ειδυλλιακό τόπο γεμάτο πανύψηλα βουνά, άγριες χαράδρες, ιστορικά γεφύρια και γραφικά χωριουδάκια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ταξίδι σε αυτά τα μέρη δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, γοητεύοντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό εκδρομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ