ΕΛΛΑΔΑ

Τα πέντε σημεία πολιτισμού στην Αθήνα που πρέπει να επισκεφτείτε

Τα πέντε σημεία πολιτισμού στην Αθήνα που πρέπει να επισκεφτείτε
ΙΝΤΙΜΕ

Την περασμένη χρονιά η αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων για μία κυριακάτικη επίσκεψη στα Μουσεία της Αθήνας, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μία ξεχασμένη ανάμνηση, μιας και η πανδημία του κορονοϊού, στέρησε πολλές από τις εξόδους μας, ανάμεσα στις οποίες και η επαφή με τον πολιτισμό μας.

Αναμφισβήτητα, η Αθήνα αποτελεί μία πόλη με βαθιά κουλτούρα και ιστορία, την οποία χρειάζεται χρόνος και ατελείωτες βόλτες στο ιστορικό της κέντρο, για να καταφέρουμε να την ανακαλύψουμε. Η ιστορία της Αθήνας, χάνεται στους αιώνες, γι’ αυτό τον λόγο φυλάσσει τους σύγχρονους και αρχαιολογικούς θησαυρούς παγκόσμιας εμβέλειας σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Τα Μουσεία μας είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με το «περιεχόμενό» τους, ωστόσο ακόμη και εάν συγκαταλεγόμαστε στους βέρους Αθηναίους, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη σε καθένα από αυτά. Από την άλλη, ακόμη και εάν τα έχουμε επισκεφτεί, είναι σύνηθεςφαινόμενο, να είχε γίνει σε κάποια σχολική εκδρομή ή κάποια οικογενειακή εξόρμηση, όπου η προσοχή που δίναμε στους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς δεν ήταν η προβλεπόμενη, λόγω του νεαρού της ηλικίας μας. Ίσως λοιπόν τώρα να ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου»για να ανακαλύψουμε τα πιο «διάσημα» μουσεία της Αθήνας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστούμε μόνο εκεί!

Μουσείο της Ακρόπολης

Φυσικά η συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να μην κάνει το «ντεμπούτο» της με το γνωστό στα πέρατα του κόσμου, Μουσείο της Ακρόπολης.

Ένα αίσθημα δέους και σεβασμού καταλαμβάνει τον επισκέπτη που εισέρχεται στο χώρο του μουσείου της Ακρόπολης, με μνημεία που έχουν ξεχωριστή θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό.

ΙΝΤΙΜΕ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και η συλλογή του συγκροτείται από ένα σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως ο Βλάσης Κάνιαρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σίριν Νεσάτ, ο Κώστας Τσόκλης κ.ά.

ΙΝΤΙΜΕ

Μουσείο Γουλανδρή

Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης – ευρωπαϊκής κυρίως- τέχνης, με έργα των Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, PierreBonnardκαι πολλών ακόμη σπουδαίων καλλιτεχνών.

ΙΝΤΙΜΕ

Εθνική Πινακοθήκη

Το 2021 η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη με εμπλουτισμένες τις εκπληκτικές μόνιμες συλλογές της άνοιξε και πάλι τις πόρτες της.Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, διάρκειας σχεδόν επτά χρόνων.

ΙΝΤΙΜΕ

Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο

Αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά μουσεία ολόκληρης της Ελλάδας, με μία μακρά ιστορία που ξετυλίγεται από τα 1914. Φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα τα οποία αφορούν εικόνες, γλυπτά, μικρογραφίες, δείγματα τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρόγραφων αλλά και αντιγράφων από τον 3ο αιώνα μέχρι την σύγχρονη εποχή.

ΙΝΤΙΜΕ

Κάθε λαός οφείλει να γνωρίσει το παρελθόν και την ιστορία του, έτσι ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον. Γνωρίζοντας την ιστορία μας άλλωστε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους προγόνους μας και τα διδάγματα που έχουν αφήσει για τις επόμενες γενιές. Χάρη στα Μουσεία της χώρας μας, αυτή η γνωριμία, μπορεί να γίνει μέσα από ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι καλύτερο γι’ αυτόν τον μήνα, από το να ανακαλύψετε όλες τις κρυμμένες αξίες της Ιστορίας και του πολιτισμού μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ