ΕΛΛΑΔΑ

Σύρος: Τα διατηρητέα της Ερμούπολης εκπέμπουν SOS – Το 10% των ιδιοκτησιών είναι επικίνδυνα

Σύρος: Τα διατηρητέα της Ερμούπολης εκπέμπουν SOS – Το 10% των ιδιοκτησιών είναι επικίνδυνα
Επικίνδυνα είναι τα κτήρια που έχουν ελλιπή ή και καθόλου συντήρηση, όπως επίσης και τα κτήρια που έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής τους ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σήμα «SOS» εκπέμπουν τα διατηρητέα κτήρια της Ερμούπολης στη Σύρο, αρκετά από αυτά που συναντώνται σχεδόν σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού, έχουν γίνει ερείπια. 

Αρκετά κρίνονται επικίνδυνα και έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες». Σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση, να αποκατασταθούν και να σωθεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προχώρησε σε εκτεταμένη καταγραφή.

Εθελοντικά, μηχανικοί του νησιού ξεκίνησαν πριν από αρκετό καιρό την καταγραφή των επικίνδυνων κτηρίων και ερειπίων και με την ολοκλήρωση της έρευνας ανακοίνωσαν στους κατοίκους της Ερμούπολης πως το 10% των ιδιοκτησιών εμπεριέχουν επικίνδυνο κτίριο. Από τις περίπου 5000 ιδιοκτησίες εντοπίστηκαν 482 κτίρια με πολύ σοβαρές φθορές, εκ των οποίων τα 211 είναι άκρως επικίνδυνα με χαρακτηριστικό «κόκκινο» χρώμα.

«Βρεθήκαμε με εκατοντάδες επικίνδυνα και ερείπια εντός Ερμούπολης. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα, τόσο μεγάλης κλίμακας, με τέτοιο ποσοστό ερειπίων κι επικίνδυνων κτισμάτων», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων Μηνάς Μπουγιούρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, επικίνδυνα είναι τα κτήρια που έχουν ελλιπή ή και καθόλου συντήρηση, όπως επίσης και τα κτήρια που έχει παρέλθει ο χρόνος ζωής τους. «Η καταγραφή μας δείχνει με εύγλωττο τρόπο ότι υφίσταται κτήρια ευάλωτα, στο κέντρο της πόλης, ακόμη και στις πιο μικρές δράσεις σεισμού, ανεμοπίεσης ή και θερμοκρασιακών μεταβολών», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως επικίνδυνα είναι αρκετά νεώτερα κτίρια των τελευταίων δεκαετιών, που παρουσιάζουν πρόβλημα οξείδωσης σιδήρου οπλισμού ή και ενανθράκωσης σκυροδέματος, ειδικά οι εξώστες αυτών, αλλά και τα οικόπεδα που δεν καθαρίζονται και έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής, αλλά και προτάσεις για να ανασχεθεί η κατάσταση παραδόθηκαν στη δημοτική αρχή της Σύρου και -μεταξύ άλλων- ζητείται αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης διαδικασίας, χρηματοδοτικά προγράμματα, γραφείο συνεχούς ενασχόλησης και προώθησης προτάσεων εκ μέρους του δήμου ή και της Περιφέρειας, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις από την πλευρά του δήμου.

Διαδικτυακή καμπάνια για να σωθούν τα διατηρητέα

Σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστό το πρόβλημα και να διασωθεί ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων ο οικονομολόγος Χάρης Βεκρής δημιούργησε τη σελίδα στο Facebook, με τον τίτλο «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS» που ήδη μετράει 4000 μέλη.

Με αφορμή τη μελέτη των μηχανικών που «σκάναραν» την Ερμούπολη, ο κ. Βεκρής ανέφερε πως «τώρα ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι κάθε κτήριο στην πόλη. Είμαστε μία μεγάλη δύναμη τεχνοκρατών και πολιτών, από κάτω προς τα πάνω, που θέλει τόσο πολύ να διατηρήσει αυτόν τον πλούτο του νησιού, τον οποίο βρήκαμε από τις προηγούμενες γενιές».

Ο λόγος που ο κ. Βεκρής οδηγήθηκε στη δημιουργία της συγκεκριμένης σελίδας ήταν όταν αντιλήφθηκε πως στη γειτονιά του είχε τέσσερα κτήρια διατηρητέα, αλλά ερείπια και επικίνδυνα, από τα οποία έπεσαν ένας τοίχος και ένα κομμάτι από μπαλκόνι.

Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι να τα αγοράσουν, ωστόσο για την αποκατάσταση τους απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών. «Από τα τέσσερα αυτά κτίρια τα δύο έχουν πουληθεί και βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού. Το θέμα είναι να εκδίδονται γρήγορα οι άδειες για να προλαβαίνουν να φτιάχνονται και όχι να καταρρεύσουν, να χαθούν τα κτήρια και να κινδυνεύσουν και άνθρωποι που θα περνούν από κάτω. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον έχει μεγαλώσει για την αγορά διατηρητέων στο νησί, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση για γρηγορότερη αδειοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεκρής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ