ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Όταν τα ρέματα δημιουργούν μια άγνωστη λίμνη στην Παλιουριά

Όταν τα ρέματα δημιουργούν μια άγνωστη λίμνη στην Παλιουριά
Φτάνοντας στη Παλιουριά, τον παλιό οικισμό των ψαράδων, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μια ιδιαίτερη λίμνη κάνει την εμφάνιση της ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη πόλη της Λάρισας προς τις παραλιακές περιοχές του Δήμου Αγιάς, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς από τις εναλλαγές που χαρίζει το φυσικό τοπίο.

Η απομάκρυνση από το αστικό περιβάλλον περιλαμβάνει έντονες εικόνες φυσικού κάλλους. Όμορφες καταπράσινες διαδρομές συνδυάζονται απόλυτα με το γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά στα μάτια, όσων ταξιδεύουν προς τους πρόποδες του Κισσάβου.

Η ακτογραμμή που συναντά κανείς μόλις 40 λεπτά από τη Λάρισα είναι σίγουρο ότι θα τον ανταμείψει. Πλούτος τοπίου, χορταστικές διαδρομές και πανέμορφες παραλίες απλώνονται κατά μήκος των περιοχών του Δήμου Αγιάς. Κάπου, κάπου όμως αξίζει κανείς να κοντοσταθεί. Να γυρίσει το βλέμμα του προς τη μεριά του Κισσάβου και να εξερευνήσει τον πλούτο του καταπράσινου τοπίου.

Και εκεί σε μια μοναδική στροφή του δρόμου, φτάνοντας στη Παλιουριά, τον παλιό οικισμό των ψαράδων, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μια ιδιαίτερη λίμνη κάνει την εμφάνιση της.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων νομού Λάρισας Βασίλης Κανδυλάρης, η λίμνη αυτή δεν είναι και τόσο γνωστή στην περιοχή. Κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι και λίγοι τουρίστες τη γνωρίζουν. Άλλωστε, αυτή η λίμνη, όπως αναφέρει ο κ. Κανδυλάρης, είναι αποτέλεσμα της φυσικής ροής κάποιων ρεμάτων που ρέουν λίγα μόλις μέτρα πίσω από τον οικισμό της Παλιουριάς.

«Πρόκειται για μια μικρή λιμνούλα που δημιουργείται από τα ρέματα που ρέουν ορισμένες εποχές του χρόνου για να καταλήξουν στη θάλασσα. Είναι ένα πλάτωμα σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Είναι ένα καταπληκτικό σημείο, σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους. Αξίζει όμως να την επισκεφτεί κανείς μιας και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη, καθώς έχει υπάρξει πλέον διάνοιξη του μονοπατιού», σημείωσε ο κ. Κανδυλάρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οικισμός της Παλιουριάς έχει μεγάλη έκταση παραλίας που φτάνει περίπου τα 2 χλμ., και είναι αμμουδερή με λίγο βότσαλο. Ένα κομμάτι της παραλίας είναι σκεπασμένο από πλατάνια και έχει πάντα ίσκιο.

Σημειώνεται πως ο οικισμός της Παλιουριάς, άρχισε να αποκτά οργανωμένο τουρισμό και κυρίως παραθεριστές, λόγω της οικοδόμησης αρκετών εξοχικών κατοικιών. Παλιότερα η περιοχή αυτή ήταν επιλογή λίγων Λαρισαίων που αναζητούσαν ηρεμία και διαμονή σε ελεύθερη κατασκήνωση. Κάποιοι επέλεγαν την περιοχή για περίπατο στο δάσος, καθώς υπάρχουν αρκετές πανέμορφες διαδρομές, ενώ κάποιο άλλοι οργανώνουν αποδράσεις για ψαροντούφεκο στα κρυστάλλινα νερά του κόλπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ