ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Βαρκάδα στο παρελθόν του Ενετικού Λιμανιού

Χανιά: Βαρκάδα στο παρελθόν του Ενετικού Λιμανιού
Βαρκάδα στο παρελθόν του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της πόλης ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Βαρκάδα στο παρελθόν του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, καθώς μέσα από το πρόγραμμα «Ανοικτά Πανιά» του δήμου και της Πολιτιστικής Επιχείρησης.

Η ομάδα Errands, προχώρησε μετά από έρευνα και σε συνεργασία με φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης που έκαναν την επιστημονική τεκμηρίωση, στην ανακατασκευή της ξύλινης βάρκας «ΛΟΥΛΟΥ», η οποία τη δεκαετία του ‘60 πραγματοποιούσε δρομολόγια στο παλιό λιμάνι.

Για την ανακατασκευή, ομοίωμα της βάρκας, η ομάδα χρησιμοποίησε ως μεθοδολογία τη διερεύνηση της ιστορίας του καρνάγιου και του ενετικού λιμανιού, μέσα από την ιστορία της «ΛΟΥΛΟΥ», καθώς και την ανάσυρση παραδειγμάτων καταστροφής καϊκιών στην περιοχή λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2014 για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη οδηγία επέβαλε την καταστροφή ξύλινων αλιευτικών καϊκιών με αποζημίωση, με αποτέλεσμα αρκετά ξύλινα σκαριά στην περιοχή των Χανίων να διαλυθούν.

«Στόχος της προσπάθειας είναι η σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την ιστορία της βάρκας Λουλού καθώς και η ευαισθητοποίησή της γύρω από την ξυλοναυπηγική τέχνη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της ομάδας Errands Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Την «ΛΟΥΛΟΥ» με βάση στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα κατασκεύασε στη σημερινή της μορφή ο καραβομαραγκός Χαρίλαος Ξηφανταράκης.

Η βάρκα που ανακατασκευάστηκε, ναυπηγήθηκε στα Χανιά το 1967 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη. Αποτελούσε μέσο μεταφοράς ανθρώπων και υλικών από το καρνάγιο του μώλου προς το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με τη φυσιογνωμία του λιμανιού. Με το κλείσιμο του καρνάγιου που λειτουργούσε στον μώλο του Αιγυπτιακού Φάρου, η βάρκα έμεινε στο σημείο και διαλύθηκε σταδιακά. Το 2013 αποσαθρωμένη πια, απομακρύνθηκε οριστικά από το λιμάνι και ελάχιστα κομμάτια της διασώθηκαν.

«Η Λουλού σηματοδότησε μια άλλη εποχή Με αυτήν οι εργάτες και οι μάστορες μεταφέρονταν για το μεροκάματο στο παλιό καρνάγιο. Όταν το καρνάγιο έκλεισε, παρέμεινε εκεί επί πολλά χρόνια “πληγωμένη”» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης, κάτοικος του παλιού λιμανιού. «Την βάρκα έπαιρναν οι εργάτες για να πάνε στο καρνάγιο και μετά τη δουλειά επέστρεφαν. Σήμερα το καρνάγιο δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο κάποια απομεινάρια που μας θυμίζουν το τότε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ