ΕΛΛΑΔΑ

Road trip σε έργα ΕΣΠΑ που αλλάζουν τη Κρήτη

Road trip σε έργα ΕΣΠΑ που αλλάζουν τη Κρήτη

Τον πρώτο μήνα του νέου έτους το βαν της Περιφέρειας Κρήτης θα «πάρει τους δρόμους» για ένα απολαυστικό Road Trip με «οδηγό» τον Παραλυμπιονική Αντώνη Τσαπατάκη κάνοντας στάσεις στα εμβληματικά έργα που υλοποιήθηκαν στο νησί με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020.

Η εικόνα της Κρήτης αλλάζει με τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 . Η Περιφέρεια Κρήτης επέλεξε να ενημερώσει το ευρύ κοινό με ένα πρωτότυπο τρόπο: Με ένα πενθήμερο Road Trip με βαν, το οποίο θα επισκεφθεί τον Ιανουάριο 2023, ορισμένα από τα έργα που υλοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια της Κρήτης, με σκοπό να τα προβάλει.

«Ξεναγός» στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι θα είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος θα έχει ως συνεπιβάτες του την Έφη Νταλάκα, τον Γιώργο Νταλάκα και την Ειρήνη Ζάχου. Η παρέα των 4 συνταξιδιωτών θα διασχίσει οδικώς όλη τη Μεγαλόνησο ,θα ανακαλύψει σπουδαία αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Το βαν της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιήσει συνολικά 14 στάσεις σε ισάριθμά έργα. Το Road Trip θα αρχίσει από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με επίσκεψη στα έργα: Μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας, Ανέγερση συγκροτήματος 3 πολυτελών κατοικιών στον Πλάτανο Κισσάμου (ΝΑΥΣΙΚΑ ΧΕΝΙΑ), Μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και Εικονική προβολή των μνημείων της Παλιάς Πόλης Χανίων.

Θα ακολουθήσει η περιήγηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με επίσκεψη στα έργα: Αναβάθμιση της Επαρχιακής Οδού Ρεθύμνου - Αγ. Γαλήνης και Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Ρεθύμνου.

Επόμενος σταθμός- σύμφωνα με τη χάραξη της ταξιδιωτικής διαδρομής- θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου όπου οι συμμετέχοντες στο ταξίδι θα εστιάσουν την προσοχή τους στα έργα: Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και στην κατασκευή της κυκλοφοριακής σύνδεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσσαράς, στην κατασκευής των νέων πτερύγων στο Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΑΝΕΙΟ» καθώς και στην κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείου στο ΟΤ 138 του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης θα επισκεφθούν το έργο της ανάπλασης – αναβάθμιση της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου καθώς και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Αρχανών.

H ταξιδιωτική εμπειρία θα ολοκληρωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, και συγκεκριμένα στην επίσκεψη των έργων : νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και ανάδειξη του Φρουρίου Καλέ στην Ιεράπετρα.

Με αυτό το Road Trip, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης επιδιώκει να συστήσει στο ευρύ κοινό, με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, ορισμένα από τα νέα, σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στην Κρήτη με πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και να αναδείξει το ρόλο και τα αποτελέσματα της Πολιτικής Συνοχής στους πολίτες της Κρήτης και γενικότερα της Χώρας.

Η αναπτυξιακή προσπάθεια θα συνεχιστεί με το νέο πρόγραμμα “ΚΡΗΤΗ” 2021-2027., το οποίο θα διαθέσει στην περιφέρεια 564,5εκ.€ .