ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Επιστρέφουν οι «Τζαμάλες» την Κυριακή της Αποκριάς

Ιωάννινα: Επιστρέφουν οι «Τζαμάλες» την Κυριακή της Αποκριάς
Ήθη και έθιμα της Αποκριάς αναβιώνουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας el.wikipedia.org

Η προετοιμασία για τις «Τζαμάλες» στα Γιάννενα έχουν εδώ και μέρες, ξεκινήσει. Το έθιμο της φωτιάς επιστρέφει μετά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα της πανδημίας. Φέτος, αναμένεται να έχει ιδιαίτερο εορταστικό χαρακτήρα.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, σε κάθε γειτονιά θα ανάψουν οι μεγάλες φωτιές, οι «τζαμάλες» και ο κόσμος θα χορέψει, θα αστειευτεί, θα διασκεδάσει με κρασί και τσίπουρο μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Το γλέντι, παραδοσιακά θα ξεκινήσει με ζεστή φασολάδα και κλαρίνα.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με τον δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Σε κάθε πλατεία δημιουργείται ένας μεγάλος κύκλος, με διάμετρο τουλάχιστον 6 μέτρα, από άμμο, όπου τοποθετούνται τα ξύλα, κυρίως κορμοί δένδρων και κούτσουρα. Οι φλόγες σηκώνονται προς τον ουρανό και φωτίζουν όλη τη γειτονιά. Παλαιότερα, υπήρχε ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις γειτονιές για την μεγαλύτερη «τζαμάλα».

Το έθιμο χάνεται στο βάθος του χρόνου και έχει συμβολισμούς, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εποχής.

Στην Άρτα, σήμερα αναβιώνει το έθιμο των Μπαντίδων με αποκριάτικα δίστιχα και γλέντι στο κέντρο της πόλης. Το έθιμο έρχεται από τον 15ο αιώνα, το 1449, τότε που η Άρτα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αντιπρόσωπος του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη έκανε δεκτό το αίτημα των Αρτινών, να μασκαρεύονται στις Απόκριες. Κατά τους λαογράφους, οι «μπαντίδες» ήταν οι «μάγκες» της εποχής, που την Αποκριά, έβγαιναν στους δρόμους ατημέλητοι, με παντελόνια ζωσμένα με ένα μαντήλι και έκαναν πειράγματα σε όποιον συναντούσαν.

Αύριο το πρωί, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου θα πλέξουν τα Γαϊτανάκια.

Την εμφάνισή τους, θα κάνουν ξυλοπόδαροι, ενώ θα υπάρχουν δρώμενα, όπως το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, η πυρ-ομάδα στο κέντρο της πόλης που διοργανώνει το «Καρναβάλι Γυναικών Άρτας», με φωτιές αλλά και τα γαϊτανάκια σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, με τα παραδοσιακά Κούλουμα από τον Δήμο Αρταίων στο Παραποτάμιο Πάρκο, αλλά και εκδηλώσεις με σαρακοστιανά φαγητά, σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου.

Τα ηνία της Αποκριάς στην Πρέβεζα, έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κομιτάτο Πρέβεζας». Με πλήθος καρναβαλικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται στις 26 Φεβρουαρίου, υπόσχεται σε όλους κέφι, χορό και διασκέδαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ