ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ίος δημιούργησε δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών

Η Ίος δημιούργησε δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Πλήρες πεζοπορικό-περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών απέκτησε η Ίος με προορισμούς πανέμορφες παραλίες, ξωκλήσια, αρχαιολογικούς χώρους.

Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το Πάσχα και έγινε από την εθελοντική ομάδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής) και μεμονομένων εθελοντών του νησιού.

Μετά την αποκατάστασή τους από την εθελοντική ομάδα του Συλλόγου, αναδείχτηκε η περίτεχνη λιθοδομή τους ή τα λαξευμένα σκαλοπάτια πάνω στα υπάρχοντα βράχια σε πολλά σημεία και η διέλευση γίνεται απρόσκοπτα. Ορισμένοι δρόμοι από αυτούς αποτελούν τον κύριο πεζοπορικό άξονα της παλιάς Ίου και συνδέουν μικρούς οικισμούς ή λιμανάκια με την Χώρα.

Το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του δήμου Ίου. Σε τέσσερις μέρες, διανοίχτηκαν τέσσερα παλαιά μονοπάτια της Ίου, τα οποία σε πολλά σημεία ήταν εκλειστά και παραδόθηκαν στους περιηγητές-περιπατητές καθαρισμένα και σηματοδοτημένα.

Τα τέσσερα μονοπάτια έχουν συνολικό μήκος 13,5 χιλιομέτρα και είναι:
α) Μυλοπότας – Σαπουνόχωμα – Κλήμα,
β) Χώρα – Αγ.Σπυρίδων Περιβόλια – Αγ.Προκόπης – Ανεμογεννήτριες – Αγ.Ανάργυροι – Αγ. Θεοδότη
γ) Αγ.Προκόπης – Αγία Τριάδα (τμήμα του μονοπατιού 1)
δ) Ψάθη – Όρμος Ντόμινο και
ε) Αγία Θεοδότη – Όρμος Αυλάκι Κάστρου.

Τα μονοπάτια αυτά συνδέθηκαν με τα υπόλοιπα μονοπάτια και παλιούς δρόμους της Ίου και αποτελούν πλέον ένα πλήρες πεζοπορικό δίκτυο που καταλήγει σε πανέμορφες παραλίες ή σε ξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους και δίνει πολλές πεζοπορικές δυνατότητες στους επισκέπτες του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ