ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Λέρος, το νησί της Αρτέμιδας

Λέρος, το νησί της Αρτέμιδας

Λέρος, ένα νησί «βουτηγμένο» στην ιστορία που έχει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.

Το νησί της Λέρου βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου. Επίσης βρίσκεται κοντά στην Κάλυμνο.

Παρά το «στίγμα» που απέκτησε το νησί με τη δημιουργία του ψυχιατρικού νοσοκομείου και τους κρατούμενους της δικτατορίας, είναι ένα μέροςμε φυσικό κάλος, ιδανικό για διακοπές.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο νησί εντοπίστηκαν στο Παρθένι και τη Γούρνα και ανήκουν στην Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία π.Χ). Ο Θουκυδίδης τόνιζε τη σημασία των κόλπων και των λιμανιών της Λέρου κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431 – 404 π.Χ.), στον οποίο η Λέρος υποστήριζε τους Αθηναίους. Στο νησί επίσης, βρίσκεται το γνωστό ιερό της Θεάς Αρτέμιδος.

433713

Πηγή: Eurokinissi

Στο κέντρο του νησιού αναπτύσσονται δύο ισχυροί πόλοι που συγκεντρώνουν το σύνολο της κοινωνικής ζωής: το οικιστικό σύνολο της Αγίας Μαρίνας και το Λακκί, που συνδέονται μέσω του κύριου οδικού άξονα του νησιού.

Η Λέρος έχει μικρούς λόφους, κολπίσκους με μεγαλύτερο τον κόλπο του Λακιού που είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική μεσόγειο. Εκεί, το 1932 οι Ιταλοί δημιούργησαν εκεί τον κύριο ναύσταθμό τους στα Δωδεκάνησα.

Πολλά μικρά νησάκια βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τη Λέρο όπως η Αγ. Κυριακή και η Πιανούσα απέναντι από το Παντέλι, ο Αρχάγγελος στα βόρεια και τα Γλαρονήσια με το Λέρικο νησί ανάμεσα Λέρου και Καλύμνου.

Το μεγαλύτερο υψόμετρο του νησιού βρίσκεται στο Κλειδί και ανέρχεται περίπου στα 300 μέτρα. Άλλα βουνά στη Λέρο είναι η Σκουμπάρδα και το Διαπόρι στα νότια και το Απιτίκι στα ανατολικά.

Το καταπράσινο νησί του Αιγαίου

Στη Λέρο ευδοκιμούν αμπέλια, συκιές, φραγκοσυκιές, Γκαβάφες (που βρίσκονται μόνο στη Λέρο), καλλιέργειες με οπορωλαχανικά. Πολλοί δρόμοι σκεπάζονται από ευκαλύπτους και πεύκα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Πλάτανος, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού. Η Αγία Μαρίνα το δεύτερο λιμάνι. Στην πρωτεύουσα διατηρούνται πολλά παραδοσιακά μονώροφα και διώροφα σπίτια, κι ανάμεσα τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια, προκαλώντας μας να περιπλανηθούμε σε αυτά.

433708

Πηγή: Εurokinissi

Ο Πύργος Μπελένη, ένα κομψό αρχοντικό αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερη φροντίδα, φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με βιβλιοθήκη, μουσείο Τύπου καθώς και αίθουσα ζωγραφικής στην αυλή του οποίου οργανώνονται μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικός από ιστορική σκοπιά είναι ο Δημοτικός Ξενώνας, το πρώτο ξενοδοχείο του νησιού, στο προαύλιο του οποίου βρέθηκε το Ιερό της Παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Παναγίας Γαλατιανής, με σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές εκκλησίες με μεγαλύτερη τη βασιλική των Αγίων Σαράντα.

O Κρυφός, μια μικρή ειδυλλιακή αμμουδιά κρυμμένη ανάμεσα στα βράχια που είναι προσιτή μόνο με βάρκα. Μέσα από το βυθό της αναβλύζει πηγή με παγωμένο νερό. Πάνω από τον Κρυφό υψώνεται το Κλειδί, το υψηλότερο σημείο της Λέρου. Τα γαλάζια νερά στον κόλπο των Αλίντων προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσια σπορ.

Οι παραλίες

Οργανωμένες παραλίες μπορείτε να βρείτε στα Αλιντα, στο Παντέλι, το Βρωμόλιθο, στη Γούρνα, στον Ξηρόκαμπο, στο Μπλεφούτι και Δύο Λισγάρια. Οι περισσότερες έχουν άμμο ή βότσαλα.

Και για όλους όσοι επιθυμείτε την εξερεύνηση μπορείτε να ανακαλύψετε με ιδιωτικό σκάφος, αμέτρητες άλλες στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης.

433706

Πηγή: Εurokinissi

Άλλες μικρές παραλίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Λέρου, θα βρείτε προς το Τουρκοπήγαδο και τα Βουρλίδια απέναντι από το Παντέλι. Ο δρόμος μετά τις Μερκιές προς την μπούκα του λιμανιού θα σας οδηγήσει σε αναρίθμητους μικρούς κόλπους και απομονωμένες παραλίες. Για όλους όσοι αγαπούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις η Λέρος είναι το κατάλληλο νησί. Οι παραλίες της Λέρου, εκτός από κολύμπι προσφέρονται και για θαλάσσια σπόρ: σκι, windsurfing, καταδύσεις, ακόμα και τζετ σκι.

Στη Λέρο μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, δωμάτια, στούντιο, επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα κάμπινγκ. Στο Λέρο θα βρείτε Κινηματογράφο, παιδότοπους, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μπόουλινγκ, θαλάσσια σπορ, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Το νησί συνδέεται με όλα τα Δωδεκάνησα με καταμαράν και πλοία της γραμμής. Μικρά καΐκια θα σας πάνε εκδρομές στα κοντινά νησάκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ