ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Το γεφύρι της Βύνιανης που «ξετυλίγεται» στα βουνά των Αγράφων

Το γεφύρι της Βύνιανης που «ξετυλίγεται» στα βουνά των Αγράφων

Το γεφύρι της Βύνιανης

Travel Inspiration / Youtube / Screen grab

Το γεφύρι, αλλά και οι καταρράκτες της Βίνιανης αποτελούν από τους «must» προορισμούς που πρέπει να επισκεφθεί κανείς, όταν πρόκειται να ταξιδέψει στα Άγραφα.

Πρόκειται για ένα μονοτοξοτό πέτρινο γεφύρι, το οποίο ήταν το μοναδικό σημείο όπου μπορούσε να διασχίσει κανείς τον Μέγδοβα ποταμό με ασφάλεια, πριν χτιστεί η σιδερένια γέφυρα που χρησιμοποιείται ως σήμερα.

Το μήκος του γεφυριού φτάνει στα 33 μέτρα και έχει κατασκευαστεί με λιθάρι από Ηπειρώτες. Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανέγερσής του, αλλά εκτιμάται πως κτίστηκε περίπου την ίδια περίοδο που κατασκευάστηκε το γεφύρι του «Μανώλη» στον Αγραφιώτη ποταμό, δηλαδή κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Το γεφύρι αυτό ήταν στρατηγικής σημασίας και σε αυτό σημειώθηκαν πολλές μάχες, τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και αργότερα. Η πιο γνωστή ήταν η ενέδρα του κλέφτη Κώστα Λεπενιώτη στον Άγο Μουχουρτάρη το 1808.

Ακολουθώντας την αντίθετη πορεία των νερών του ποταμού μπορεί κανείς να συναντήσει μια μικρή ρεματιά, που οδηγεί σε μια περιοχή με πλατάνια. Στο βάθος, σύμφωνα με το travelinspiration «ανοίγεται» ο καταρράκτης της Βύνιανης, που ρέει από ύψος 25-30 μέτρων, δημιουργώντας τρεις μικρούς καταρράκτες και τρεις μικρές φυσικές λίμνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ