ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Νίσυρος: Το καταπράσινο νησί - ενεργό ηφαίστειο των Δωδεκανήσων

Νίσυρος: Το καταπράσινο νησί - ενεργό ηφαίστειο των Δωδεκανήσων
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η Νίσυρος βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο και είναι ένα από τα Δωδεκάνησα.

Περιτριγυρίζεται από άλλα τέσσερα νησάκια, την Περγούσα, την Παχιά, τη Στρογγυλή και το Γυαλί.

Στο κέντρο τον νησιού δεσπόζει η καλντέρα της Νισύρου με διάμετρο περίπου 4 χιλιόμετρα. Ο πυθμένας της βρίσκεται στα 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της Θάλασσας.

Στο νησί υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια που οδηγούν σε κάθε γωνιά τον νησιού. Ακόμη και όταν τα μονοπάτια δεν είναι ευδιάκριτα, η προσπέλαση είναι δυνατή μέσα από τις «τάβλες», δηλαδή τις αναβαθμίδες που σκεπάζουν σχεδόν όλο το νησί, κληρονομιά της εντατικής αγροτικής καλλιέργειας των προηγούμενων αιώνων, που διήρκησε ως τις αρχές τον 20ου αιώνα. Το νησί είναι κατάφυτο και όπως λένε οι κάτοικοι είναι το μοναδικό «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο τον Αιγαίου.

Γιατί το ηφαιστειογενές νησί ονομάστηκε Νίσυρος; Σύμφωνα το δήμο Νισυρίων, υπάρχουν τέσσερις εκδοχές:

2579771

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

- Εξαιτίας της άφθονης ελαφρόπετρας (κίσσηρης), με αλλαγή του πρώτου γράμματος από «κ» σε «ν», όπως υποστηρίζει ο Πύρρος ο Θεσσαλός.
- Είναι σύνθετη λέξη από τις λέξεις «νέω» (κολυμπώ) και «σύρω», σύμφωνα με τον Πλίνιο.
- Τοπωνύμιο δοσμένο υπό την εποχή τον αιγαιακού πολιτισμού (πολλά χρόνια πριν υπό την παρουσία των Φοινίκων στο Αιγαίο), που έχουν καταλήξεις σε -υρος ή -ιρος και
- σύνθετη λέξη υπό τις λέξεις «νέα» και «Σύρος» (οι προϊστορικοί Κάρες και Κρήτες είναι γνωστό ότι κατοίκησαν τη Σύρο και τη Νίσυρο.

Σχεδόν ολόκληρος ο χώρος του νησιού είναι προσβάσιμος με τα πόδια μέσω ενός πυκνού δικτύου μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση ή έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί και έχουν ικανοποιητική σήμανση. Περισσότερα από 40 μονοπάτια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερου γεωλογικού ή φυσιολατρικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα μονοπάτια μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του δήμου Νισυρίων.

2579770

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 61 βαθμούς. Πρόκειται για ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα. Οι πιο γνωστές από τις θερμές πηγές είναι αυτές των Λουτρών,1500 μέτρα βόρεια από το Μαντράκι, και της Θερμιανής, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής, στη βόρεια άκρη του χωριού των Πάλων. Και οι δύο κατατάσσονται στις «ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές».

Η πηγή της Θερμιανής είναι γνωστή από της αρχαιότητα. Η επιγραφή που βρέθηκε στα ερείπια της μεγάλης στοάς των Ρωμαϊκών λουτρών τα οποία λειτουργούσαν στην ίδια περιοχή.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Νισύρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της ηφαιστειακής της προέλευσης και της γεωγραφικής της θέσης. Η Νίσυρος βρίσκεται πάνω στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών για την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία.
Η καταγεγραμμένη παρουσία 450 ειδών χλωρίδας , 85 ειδών ορνιθοπανίδας, 7 ειδών ερπετών καθώς και η παρουσία της φώκιας Monachus-monachus στις ακτές του νησιού κάνουν αυτό το νησί των 42.000 στρεμμάτων έναν τόπο που αξίζει ιδιαίτερης προστασίας και μελέτης.

Παραλίες

Το νησί εκτός από την πλούσια ιστορία του έχει και μοναδικές παραλίες. Αυτές είναι

Γιαλισκάρι

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού 2 χλμ ανατολικά του Μανδρακίου, στο δρόμο προς τους Πάλους.

Λυές
Η παραλία ξεκινάει 3 χλμ περίπου μετά τους Πάλους και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Πάλοι

Η μεγάλη παραλία του χωριού, με άμμο, βότσαλα και δέντρα, χωρίζεται στις ακρογιαλιές Κατσούνι, Λιες και Παχιά Άμμο.

Παχιά Άμμος
Βρίσκεται στη Ανατολική πλευρά σε απόσταση 10 χλμ περίπου από το Μανδράκι. Πολύ πλατιά παραλία μήκους 350 περίπου μέτρων.

Χοχλάκοι
Είναι το πιο κοντινό μέρος στη Χώρα. Πήρε το όνομά της λόγω των μεγάλων και λείων βότσαλων που διαθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Νίσυρος: Ένα ενεργό ηφαίστειο στην καρδιά της Ελλάδας (pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ