ΕΛΛΑΔΑ

Η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (video+photo)

Η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (video+photo)
Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

H Λίμνη Πηγών Αώου, είναι μία ορεινή τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου.

Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Έχει 7 μικρά φράγματα. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν δάση οξυάς, μαύρης πεύκης, ρόμπολα και σπάνιες ορχιδέες.

Στην περιοχή ζουν και δεκάδες είδη πτηνών όπως μαύροι πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αλκυόνες, διάφορα είδη παπιών, βουτηχτάρια, μπεκάτσες, φάσες, κούκοι, τσίχλες, πετρίτες, ξεφτέρια, μπούφοι, δρυοκολάπτες και τρίτωνες.

Οι επισκέπτες στη βόλτα τους συναντούν συχνά αρκούδες, λύκους, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια και λαγούς. Σε ότι αφορά την ιχθυοπανίδα στη λίμνη υπάρχουν ευρωπαϊκά τσιρωνάκια, χέλια, πέστροφες αλλά και εισηγμένα είδη, όπως ο οξύρυγχος του Δούναβη, το ηλιόψαρο και την αμερικάνικη πέστροφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ