ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αμοργός των αρχαίων ναυαγίων και της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Η Αμοργός των αρχαίων ναυαγίων και της Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Παναγία Χοζοβιώτισσα Δ. Αμοργού

Αρχαία ναυάγια, ύφαλοι, κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Αμοργός, το νησί που γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν και έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο.Το μικρό νησάκι βρίσκεται νατιοανατολικά των Κυκλάδων, έχει μήκος μόλις 32 χιλιόμετα και πλάτος μεταξύ μεταξύ 1,9 με 5,5 χιλιόμετρα. Αμοργός, άγρια και όμορφη με ψηλά βουνά που πέφτουν απότομα στη θάλασσα.

Ιδανική για καταδύσεις είναι η Νικουριά, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αμοργού, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την παραλία του Αγίου Παύλου καθώς και το ναυάγιο του πλοίου Μαρίνα 3 (ναυάγησε το 1981) στο γειτονικό νησί της Σκηνοπής. Ξακουστό είναι το υποβρύχιο σπήλαιό της με πολύχρωμα σφουγγάρια και ψάρια.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η Αμοργός κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, στις περιοχές Μινώα, Αιγιάλη και Αρκεσίνη. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ήταν τόπος εξορίας. Στα βυζαντινά χρόνια εντάχθηκε στην Επαρχία των Νήσων. Στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Φράγκων και τέλος στην κυριαρχία της Βενετίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Αμοργός έπρεπε να αντιμετωπίσει τις επιδρομές των πειρατών, καθώς και την τουρκική κυριαρχία. Συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1832. Ακόμη και σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού υπάρχουν απομεινάρια του μινωικού πολιτισμού, που χρονολογούνται περισσότερο από 4.000 χρόνια. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Χώρα.

Άγρια φύση

Στο βόρειο τμήμα της Αμοργού, λίγο έξω από το χωριό της Λαγκάδας, υπάρχει ένα φυσικό καταφύγιο. Η Αμοργός είναι γνωστή για την πλούσια χλωρίδα που διαθέτει καθώς έχει φαρμακευτικά φυτά. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από το λουλούδι "Αμοργός", που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα για την παραγωγή του αραχνοΰφαντου χιτώνα που χρωματιζόταν με έντονο κόκκινο χρώμα.

Παραλίες με μπλε και τιρκουάζ νερά

Απομόνωση μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης στις δεκάδες παραλίες του νησιού. Αυτές είναι: Αιγιάλη, Λευρωσός, Ψίλιαμος, Χόκλακας, Θολάρια - παραλία της Μικρής Γλυφάδας, Τρυπητή, Άγιος Παύλος, Νικουριά, Κατάπολα, Μαλτέζι, Κάτω Μεριά, Μούρου, Αμμούδι, Κάτω Κάμπος, Παραδείσι, Καλοταρίτισσα. Η Νικουριά είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στον Άγιο Παύλο και απέχει μόλις 5 χλμ από το λιμάνι της Αιγιάλης. Υπάρχουν 3 καλές αμμώδεις παραλίες. Μπορείτε να μεταβείτε με τα μικρά σκάφη που αναχωρούν κάθε 30 λεπτά από τον Άγιο Παύλο.

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, είναι το δεύτερο παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1017 και ανακαινίστηκε το 1088. Ιδρύθηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό και στην κυριολεξία κρέμεται από ένα βράχο, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι το καμάρι της Αμοργού.

Παναγία Καταπολιανή

Η εκκλησία της Παναγίας της Καταπολιανής είναι χτισμένη ανάμεσα σε γραφικά σπίτια. Χτίστηκε στη θέση βασιλικής των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Στην ίδια τοποθεσία, στην αρχαία χρόνια, βρισκόταν ο ναός του Απόλλωνα.

Ψημένη ρακή και ρακόμελο

Η ψημένη ρακή είναι ένα τοπικό λικέρ με γεύση μελιού, κανέλας και γαρύφαλλου. Η ψημένη ρακή προσφέρεται ως απεριτίφ. Μπορείτε να αγοράσετε ψημένη ρακή σε πολλά μέρη της Αμοργού. Πολλοί τη συγχέουν με το τοπικό ρακόμελο. Το ρακόμελο Αμοργού συνδυάζει ρακή ή τσικουδιά με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρίφαλο ή άλλα βότανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ