TRAVEL

Γιάννης Μπουνταλάς: Ταξίδι με το Victory, τη ναυαρχίδα του Νέλσονα

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Μικρά κομψοτεχνήματα από έναν προικισμένο καλλιτέχνη, που δούλεψε όμως πολύ σκληρά για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ως γνωστόν, η σκληρή δουλειά είναι πιο σημαντική από το ταλέντο και αυτό φαίνεται στα καράβια του Γιάννη Μπουνταλά, του οποίου αν και δεν του άρεσε αυτή η δουλειά όταν την ξεκίνησε, την αγάπησε και σήμερα οι δημιουργίες του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Τι ακριβώς κάνει ο Σκοπελίτης Γιάννης Μπουνταλάς; Η μικροναυπηγική είναι μια τέχνη που πολλοί την συγχέουν με τον μοντελισμό.

Προερχόμενος από οικογένεια καραβομαραγκών τουλάχιστον 7 γενιές πίσω, ο Γιάννης Μπουνταλάς μεγάλωσε στα καρνάγια και στους ταρσανάδες του νησιού του, βλέποντας τον πατέρα του να χτίζει καΐκια και στη συνέχεια να μεταφέρει την τέχνη του, στο εργαστήριό του χτίζοντας πλοία μινιατούρες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χτίζονται και τα μεγάλα καράβια.

«Στον μοντελισμό παίρνεις τα κομμάτια έτοιμα και τα κολλάς. Στη μικροναυπηγική κατασκευάζουμε τα πάντα από την αρχή με τα χέρια μας» μας είπε, όταν τον επισκεφτήκαμε στο εργαστήριό του.

Στην εποχή του «ετοιματζίδικου», του fake, του made in China και του Fast Food, κάποιοι άνθρωποι σαν τον Γιάννη Μπουνταλά, (δεν έχουν μείνει πια και πολλοί στην Ελλάδα), φτιαχτούν αριστουργήματα από ένα κομμάτι κορμού καρυδιάς.

Τα πλοία του (μία από τις κατασκευές του έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο), είναι χτισμένα ακριβώς όπως θα χτίζονταν σε ένα ναυπηγείο τα πραγματικά πλοία, βασισμένα στα πραγματικά σχέδια, κομμάτι – κομμάτι με λεπτοδουλειά που απαιτεί μήνες ή και χρόνια.Ο προπάππους του και ο παππούς του είχαν καρνάγιο στην Κοστάντζα, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο παππούς του μετανάστευσε αργότερα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Φλόριντα όπου έφτιαξε δύο καρνάγια.

Ο νόστος όμως ήταν πιο ισχυρός και τα χάρισε, λίγο πριν επιστρέψει στο νησί του, στη Σκόπελο, όπου συνέχισε εκεί την τέχνη του.

Ο πατέρας του, καραβομαραγκός και αυτός, ασχολήθηκε με την μικροναυπηγική, μεταφέροντας τις γνώσεις του στο εργαστήριο και ο Γιάννης Μπουνταλάς, έμαθε την τέχνη από αυτόν.Αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος και άσκησε για λίγο το επάγγελμα, τον κέρδισε τελικά η μικροναυπηγική.

Το θρυλικό «Μπάουντι» το Cutty Sark αλλά και η ναυαρχίδα του Νέλσονα, το «Victory» είναι μερικά από τα σκάφη που κοσμούν το εργαστήριό του. Ειδικά το Victory ένα σκάφος εκπληκτικής τελειότητας που του πήρε 3 χρόνια να το ολοκληρώσει είναι το καμάρι του και του το εκτίμησαν για πάνω από 500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο σκάφος ναυπηγήθηκε από τον κύριο Γιάννη σε κλίμακα 1:25 και έχει συνολικό μήκος 4 μέτρα και βάρος πάνω από 150 κιλά!

Ο Γιάννης Μπουνταλάς όμως δεν το πουλά και θέλει να το αφήσει στην κόρη του Ρεγγίνα, που παίρνει αυτή τώρα σταδιακά την σκυτάλη από τον πατέρα της.Τα μοναδικά σκάφη του Γιάννη Μπουνταλά μπορείτε να τα δείτε στο εργαστήριό του όσοι πάτε στη Σκόπελο.

Φιλοδοξία του είναι κάποτε να μπορέσει να κάνει ένα μουσείο με τη δουλειά του, για να μπορεί να τη βλέπει όλος ο κόσμος.