TRAVEL

Ρεπορτάζ CNN Greece: Κατάδυση στα ναυάγια και τους υφάλους της Νάξου

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Ο καταδυτικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση σε αντίθεση με άλλες χώρες. Παρά το γεγονός ότι πάντα υπήρχαν άνθρωποι που ενδιαφέρονταν για την αυτόνομη κατάδυση και ασχολούνταν με αυτή τη δραστηριότητα, δυστυχώς, για λόγους που είναι μάλλον αντικείμενο ενός αλλού ρεπορτάζ, η Ελλάδα έμεινε πίσω.

Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου είχε 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο για καταδύσεις, η Ελλάδα πάλευε με τη νομοθεσία και τις απαγορεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, το σπορ-δραστηριότητα έχει ανοίξει και με καθυστέρηση η χώρα μας τρέχει να προλάβει τις υπόλοιπες στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.


Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ, για να μάθει όλος ο κόσμος ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες, αν όχι τον πιο ενδιαφέροντα, βυθούς της Μεσογείου.

Η Νάξος, στην οποία βρεθήκαμε πρόσφατα με το CNN Greece είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και ο καταδυτικός τουρισμός.

Στη Νάξο και συγκεκριμένα στον Άγιο Προκόπιο συναντήσαμε τον Παναγιώτη Νιφλή, ο οποίος είναι δύτης και έχει μια από τις δύο καταδυτικές σχολές που υπάρχουν στο νησί και μας μίλησε για τα καταδυτικά σημεία του νησιού και τι μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Ο συντάκτης του CNN Greece με τον κ. Παναγιώτη Νιφλή

Πολύ κοντά, λοιπόν, στην παραλία του Αγίου Προκοπίου υπάρχουν δυο ναυάγια εύκολα προσβάσιμα. Το πλοίο Μαριάνα βρίσκεται σε βάθος μόλις 23 μέτρων. Ο γερανός του πλοίου μάλιστα προεξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ορατό κάτω από το νερό από απόσταση 20 μέτρων.

Ακόμη ένα δημοφιλές ναυάγιο είναι ένα αεροπλάνο Beaufighter του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στα 33 μέτρα και είναι άριστα διατηρημένο.

Κοντά στην Ηρακλειά υπάρχει ένα υδροπλάνο Arado στα 11 μέτρα, επίσης πολύ καλά διατηρημένο.


Υπάρχουν κάποιες υπέροχες σπηλιές, ύφαλοι και σχηματισμοί όπως ο Μαύρος Βράχος, ο ύφαλος Καλυψώ που επίσης έχει υπολείμματα ναυαγίων σε βάθος 20 μέτρων, ο ύφαλος του Αγίου Νικολάου με υπέροχους σχηματισμούς και πλούσια θαλάσσια ζωή, και άλλοι πολλοί ύφαλοι που περιμένουν τους επισκέπτες.

Οι μυημένοι στην αυτόνομη κατάδυση, γνωρίζουν κάποια από αυτά τα σημεία και με μια ενημέρωση ή σε συνεργασία με τις καταδυτικές σχολές της Νάξου τα επισκέπτονται. Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που δεν γνωρίζουν αλλά βρίσκουν συναρπαστική μια τέτοια δραστηριότητα.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που έχουν οι μη μυημένοι:

  • Πρώτον πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι το να κάνει κανείς αυτόνομη κατάδυση και πόσο καιρό πρέπει να μαθητεύσει
  • Δεύτερον πόσο κοστίζει;

Ο Παναγιώτης Νιφλής είναι ξεκάθαρος: Ακόμη και ο μη μυημένος, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιής, μπορεί μετά από ένα 40λεπτο θεωρητικό μάθημα να κάνει την πρώτη του βουτιά σε χαμηλό βάθος. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί να κατέβει σε ένα βάθος, περίπου μέχρι τα 12 μέτρα, για να δει τους υφάλους και μέσα στην ίδια μέρα μπορεί ακόμη να δει και ένα ναυάγιο από απόσταση.

Όσο τώρα για το κόστος μιας εξόρμησης, όπως μας λέει ο κ. Νιφλής είναι πολύ προσιτό και είναι περίπου όσο το κόστος μιας διανυκτέρευσης σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο ή κατάλυμα.

Ήδη στη Νάξο, από τη στιγμή που άνοιξε φέτος ο τουρισμός οι καταδυτικές σχολές έχουν καθημερινά πελατεία και όπως μας είπε ο κ. Νιφλής στη φουλ σεζόν υπάρχει πάρα πολύ ζήτηση, τόση που θα πρέπει να κλείσεις κανείς από νωρίς την υποβρύχια βόλτα του

Ευχαριστούμε τους:

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Blue Star Ferries, την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, τον Σύλλογο Ενοικιαστών Οχημάτων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και την Bluefin divers για την ξενάγηση και το οπτικό υλικό αρχείου που μας παραχώρησε