ΕΛΛΑΔΑ

Σταγόνες Ιστορίας και μια «κανάτα - σύμβολο» της Νάξου

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Οι Κυκλάδες έχουν παράδοση στην αγγειοπλαστική. Όχι όλα τα νησιά την ίδια αλλά σε αρκετά από αυτά θα βρείτε παραδοσιακά αγγεία από σύγχρονους τεχνίτες- καλλιτέχνες. Μπορεί η Σίφνος να είναι ονομαστή για τα κεραμικά της, αλλά και η Νάξος έχει την παράδοσή της και μάλιστα στη Νάξο συναντάμε τρία αγγεία που είναι άγνωστα στη Σίφνο, όπως σημειώνει η αρχαιολόγος Βούλα Μπαρδάνη. Αυτά είναι η Κουφοτέρα, η Τυρομεθύνα και το Σφούνι.

Το πρώτο ήταν για τη φύλαξη του λαδιού, το δεύτερο για την αποστράγγιση και ωρίμανση του τυριού και το τρίτο ήταν μια κανάτα κρασιού που εξυπηρετούσε τη μεταφορά του κρασιού από τα πιθάρια φύλαξης, στο τραπέζι του φαγητού.

Το σφούνι είναι συνδεδεμένο με τη Νάξο, καθώς χρησιμοποιήθηκε εκεί από την αρχαιότητα και θα το δείτε ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια ως διακοσμητικό.

Το γιατί δεν χρησιμοποιείτε και σήμερα ως κανάτα το εξηγεί ο κ. Μανόλης Λυμπερτάς, κεραμοποιός από το χωριό Γαβαλά της Νάξου, τον οποίο επισκεφθήκαμε με το CNN Greece στο εργαστήριό του και ο οποίος μας έφτιαξε επιτόπου ένα σφούνι. Ή μάλλον το μισό καθώς το υπόλοιπο μισό φτιάχνεται στο χέρι και όχι στον τροχό του κεραμοποιού.

Δείτε το βίντεο μιας τέχνης που παραμένει ζωντανή εδώ και αιώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ