ΤΑΞΙΔΙ

Η «αναγέννηση» της Λίμνης Κάρλα - Ένας μαγευτικός προορισμός στη Θεσσαλία για μικρές αποδράσεις

Η «αναγέννηση» της Λίμνης Κάρλα - Ένας μαγευτικός προορισμός στη Θεσσαλία για μικρές αποδράσεις
Η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Με την Άνοιξη να έχει μπει για τα καλά, μια περιήγηση στη λίμνη Κάρλα, στη Θεσσαλία, μπορεί να αποτελέσει ένα μαγευτικό προορισμό για μικρές αποδράσεις.

Η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα και κατά την αρχαιότητα Βοιβηΐς, είναι μία λίμνη που αποξηράνθηκε το 1962, καθώς την περίοδο εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες, που περιέβαλε, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Η λίμνη βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

Τελικά, διαπιστώθηκε ότι, οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, αποφασίστηκε η «αναγέννησή» της.

Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό. Μετά την επιτυχή άρδευση, το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, όπου η λίμνη απέκτησε ξανά την πρότερη αίγλη της.

Σκοπός του έργου, εκτός από την προσπάθεια «θεραπείας» του οικοσυστήματος της περιοχής, ήταν η συμβολή της λίμνης στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης της πόλης του Βόλου, καλύπτοντας το 50% του νερού των αναγκών της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ